Η Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) τερματίζει το πρόγραμμα fact-checking στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ένα σημαντικό πισωγύρισμα της πολιτικής ελέγχου του περιεχομένου, ανακοίνωσε ο ιδρυτής της, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
«Θα απαλλαγούμε από τα fact-checkers και θα τα αντικαταστήσουμε με τα community notes, αντίστοιχα με του Χ (πρώην Twitter), αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ με μήνυμά του στα κοινωνικά μέσα.
Η συγκεκριμένη πολιτική θεσπίστηκε για να περιορίσει τη διάδοση της παραπληροφόρησης στις εφαρμογές της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η αντιστροφή της πολιτικής που υιοθετήθηκε για χρόνια είναι ένα έντονο σημάδι του πώς η εταιρεία επανατοποθετείται για την εποχή Τραμπ, γράφουν οι NYT. Η Meta περιέγραψε τις αλλαγές με τη γλώσσα ενός mea culpa, λέγοντας ότι η εταιρεία είχε απομακρυνθεί πολύ από τις αξίες της την προηγούμενη δεκαετία.
Αντί να χρησιμοποιεί ειδησεογραφικούς οργανισμούς και άλλες ομάδες τρίτων, η Meta, στην οποία ανήκουν οι Facebook, Instagram και Threads, θα βασίζεται στους χρήστες για να προσθέτουν σημειώσεις ή διορθώσεις σε αναρτήσεις που ενδέχεται να περιέχουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες.
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Meta, δήλωσε σε ένα βίντεο ότι το νέο πρωτόκολλο, το οποίο θα ξεκινήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες τους επόμενους μήνες, είναι παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιεί η X, που ονομάζεται Community Notes.
«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στις ρίζες μας γύρω από την ελεύθερη έκφραση», είπε ο κ. Ζάκερμπεργκ. Το τρέχον σύστημα ελέγχου γεγονότων της εταιρείας, πρόσθεσε, είχε «φθάσει σε ένα σημείο όπου έχει απλώς πάρα πολλά λάθη και υπερβολική λογοκρισία».