Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου, πρότεινε περικοπές 100 δισ. ευρώ από τις μεταναστευτικές και κοινωνικές δαπάνες προκειμένου να διορθωθούν τα οικονομικά της χώρας.
Το σχέδιο υπογραμμίζει την έντονη αντίθεση του ηγέτη του CDU Φρίντιχ Μερτς προς την πολιτική του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος απέφυγε τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια παρά το αντίστοιχο κόστος για τους φορολογούμενους. Δίνοντας συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ο Μερτς έβαλε στο στόχαστρο τον Σοσιαλδημοκράτη Σολτς, ρίχνοντας σ' αυτόν την ευθύνη για την οικονομική παρακμή της Γερμανίας.
Η γερμανική οικονομία πρόκειται να συρρικνωθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και των υψηλών τιμών στην ενέργεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όποιος καταφέρει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα χρειαστεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και δημόσια υποστήριξη για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υπό κατάρρευση υποδομές της χώρας και να ενισχυθούν οι αμυντικές δυνατότητες, σε συνθήκες που εν πολλοίς θα προσδιορίσει και η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Ο Σολτς έχασε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που εγκαταλείπουν τη χώρα», δήλωσε ο Μερτς, επικεφαλής της συμμαχίας CDU/CSU, προσθέτοντας ότι θέλει να μειώσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 25%. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ξανά την κυβερνητική ευθύνη στη Γερμανία».
Το προσχέδιο προϋπολογισμού της Γερμανίας για το 2025 φτάνει τα 488 δισ. ευρώ, με εργατικές και κοινωνικές δαπάνες ύψους 179 δισ. ευρώ.
Η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών υπό τον Μερτς προηγείται δημοσκοπικά με 31%, η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) είναι δεύτερη με 19,8% και τρίτο το σοσιαλδημοκρατικό SPD με 17%, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσκοπικό μέσο όρο του Bloomberg.
Οι Πράσινοι είναι τέταρτοι με 11,2% και το νέο αριστερό κόμμα BSW πέμπτο με 7,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, του οποίου η αποπομπή οδήγησε στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, κινδυνεύει να πέσει κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο.
Μετά τις εκλογές θα χρειαστούν εβδομάδες, αν όχι μήνες, για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Αν και το CDU/CSU προηγείται στις δημοσκοπήσεις, απέχει πολύ από το να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν εταίρο, ενδεχομένως και περισσότερους. Όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη βουλή, τόσο πιο δύσκολο είναι να οικοδομηθεί συμμαχία.
Ο Μερτς πρότεινε επίσης άμεση διακοπή στις ροές παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία, περικοπές στον φόρο εισοδήματος, συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία και δέσμευση στο συνταγματικό φρένο χρέους. Επισήμανε ότι 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με περικοπές στη μετανάστευση και την κοινωνική βοήθεια.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη, προτείνουν φοροέκπτωση 10% για τις εταιρείες που επενδύουν στη Γερμανία, καθώς και τη δημιουργία επενδυτικού ταμείου 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας.
Ο Σολτς θέλει ακόμη να χαλαρώσει τα αυστηρά όρια δανεισμού της χώρας, να μειώσει το ενεργειακό κόστος για τις βαριές βιομηχανίες, περιορίζοντας τα τέλη δικτύου, και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση μειώνοντας τον φόρο εισοδήματος για τα περισσότερα νοικοκυριά, αυξάνοντας παράλληλα τη φορολογική επιβάρυνση για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.