Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλλια: Πώς θα ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο ο Μπαϊρού

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού αναμετράται με τον στόχο τερματισμού της πολιτικής κρίσης διαρκείας. Κλειδί η συναίνεση μεταξύ κεντρώων και αριστερών στην κινούμενη άμμο της κατακερματισμένης γαλλικής βουλής.

Γαλλια: Πώς θα ξεφύγει από το πολιτικό αδιέξοδο ο Μπαϊρού
Φρανσουά Μπαϊρού

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διόρισε τον έμπιστό του Φρανσουά Μπαϊρού νέο πρωθυπουργό, μόλις μια βδομάδα μετά την ανατροπή του προκατόχου του Μισέλ Μπαρνιέ, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε από την αντιπολίτευση σε ψήφο δυσπιστίας με αφορμή τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Προϋπόθεση για να επιστρέψει η Γαλλία στην πολιτική σταθερότητα είναι η σύσταση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου, που θα διασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ας σημειωθεί ότι ούτε οι κεντρώες δυνάμεις του Μακρόν ούτε κάποιο άλλο πολιτικό στρατόπεδο διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Μετά την πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ, την περασμένη εβδομάδα, αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί ζήτησαν για μια ακόμα φορά την παραίτηση του προέδρου Μακρόν, του οποίου η θητεία λήγει το 2027. Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο.

Γαλλία σε πολιτικό αδιέξοδο, Γερμανία σε προεκλογική περίοδο

Ο διορισμός του νέου πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτομάτως το τέλος της πολιτικής κρίσης στη Γαλλία. Για να υπάρξει προοπτική σταθερότητας, πρωταρχικός στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει τη συνεργασία - ή τουλάχιστον την ανοχή - όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων στο κοινοβούλιο. Το ζητούμενο για τον Φρανσουά Μπαϊρού και την κυβέρνησή του είναι να αναζητήσει τη συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο προϋπολογισμός.

Σε περίπτωση που παράλληλα με τη Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, συνεχιστεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γαλλία, τότε αυτό δεν μπορεί παρά να έχει επιπτώσεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο Παρίσι το επόμενο διάστημα. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, όταν η ΕΕ κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις, όπως για τη χρηματοδότηση της ουκρανικής άμυνας στον πόλεμο κατά της Ρωσίας;

Διογκώνεται το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμμα

Το πολιτικό αδιέξοδο θα έχει πιθανότατα επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δρομολογήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Γαλλίας. Ας σημειωθεί ότι το χρέος της Γαλλίας, το οποίο κυμαίνεται γύρω στα 3,2 τρισ. ευρώ, έρχεται τρίτο σε ύψος μετά το χρέος της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Η κυβέρνηση Μπαϊρού θα πρέπει επομένως να καταρτίσει το συντομότερο νέο προϋπολογισμό λιτότητας, έτσι ώστε τα δημόσια οικονομικά να μη βγουν εκτός ελέγχου. Το πώς ο Μπαϊρού θα πετύχει σε όσα απέτυχε ο προκάτοχός του δεν το γνωρίζουμε. Θυμίζουμε πάντως ότι η πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε τον προϋπολογισμό λιτότητας ζητώντας ακόμα υψηλότερες κρατικές δαπάνες.

Στόχος του προέδρου Μακρόν είναι η νέα κυβέρνηση να μη χρειάζεται την de facto ανοχή της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν για να κυβερνήσει. Για τον λόγο αυτό προτίθεται να συνεργαστεί στενά με τις αριστερές δυνάμεις στο κοινοβούλιο, έτσι ώστε να αποφύγει μια νέα ψήφο δυσπιστίας, την οποία είναι πολύ πιθανό να χάσει και πάλι. Ελπίζει ότι έτσι θα «εξουδετερώσει» πολιτικά, έστω και παροδικά, τη Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει την προσοχή της ήδη στραμμένη στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027 και εμφανίζεται στους υποστηρικτές και εν δυνάμει ψηφοφόρους ως θύμα των «παιχνιδιών στρατηγικής» του Μακρόν. Παραμένει ανοιχτό αν η Λεπέν και η Εθνική Συσπείρωση καταφέρουν να ενισχύσουν με αυτό τον τρόπο το εκλογικό τους ποσοστό.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v