Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποσύρουν δυνάμεις από τη Συρία οι Ρώσοι

Οχήματα, τεθωρακισμένα, αεροσκάφη και λοιπός εξοπλισμός συγκεντρώνονται στη ρωσική αεροπορική βάση της Λαττάκειας, μαρτυρώντας προετοιμασίες για απόσυρση. Κινήσεις και στη ναυτική βάση της Ταρτούς. Τι αποκαλύπτουν ουκρανικές υπηρεσίες.

Αποσύρουν δυνάμεις από τη Συρία οι Ρώσοι

Η Ρωσία φαίνεται πως αποσύρει ορισμένες δυνάμεις της που εδρεύουν στη Συρία, μετά την ξαφνική πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών φωτογραφιών και αξιολόγηση από πλευράς ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Εικόνες που τραβήχτηκαν από τα Maxar και Planet Labs αποκαλύπτουν αύξηση οχημάτων στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, άφιξη αρκετών μεγάλων αεροσκαφών και αποσυναρμολόγηση ρωσικών συστημάτων αεράμυνας - όλα συνάδουν με συγκέντρωση δυνάμεων προκειμένου να αναχωρήσουν.

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος εκτιμά ότι η Μόσχα βγάζει σημαντική ποσότητα υλικού από τη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η εν λόγω δραστηριότητα δείχνει έναρξη μερικής ή πλήρους απόσυρσης.

Η παρουσία της Ρωσίας σε ολόκληρη τη Συρία ανάγεται στην παρέμβασή της στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015, όταν ανέπτυξε αρκετές χιλιάδες στρατιώτες και αεροπορική υποστήριξη υπέρ του Άσαντ και κατά των ανταρτών.

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι το μέλλον των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού.

Η απώλεια της αεροπορικής βάσης στο Χμεϊμίμ -και της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς- θα αποτελούσε στρατηγικό πρόβλημα για τη Μόσχα, καθώς πρόκειται για διαμετακομιστικούς κόμβους αναφορικά με τις δραστηριότητες της χώρας τόσο στη Μεσόγειο όσο και σε ολόκληρη την Αφρική.

Ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα είχε «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τη Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, την ομάδα τζιχαντιστών ανταρτών που ηγήθηκε της επίθεσης, και ότι ελπίζει πως θα διατηρηθεί η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή, μεταδίδουν οι Financial Times.

«Οι βάσεις ήταν εκεί μετά από αίτημα των συριακών αρχών, με στόχο την καταπολέμηση των τρομοκρατών και του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με το Interfax. «Υποθέτω ότι όλοι συμφωνούν πως ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία και ό,τι έχει απομείνει από το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τελειώσει».

Σύμφωνα με αναλυτές, η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει στη νέα συριακή κυβέρνηση χρήματα, ενεργειακά εφόδια ή χρυσό και διαμάντια που εξάγει από την Αφρική, καθώς και μια πιθανή ευρύτερη πολιτική συνεργασία. 

Οι εικόνες του Maxar απαθανάτισαν δύο αεροσκάφη An-124 στον διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου Χμεϊμίμ. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα αεροσκάφη ανύψωσης βαρών στον κόσμο, ικανά να μεταφέρουν 150 τόνους φορτίου. Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76, ρωσικά ανυψωτικά βαρέων βαρών, ήταν ακόμη στο έδαφος. Τρία An-32 και ένα An-72, μικρότερα μοντέλα μεταφορικών αεροσκαφών, φαίνονταν επίσης στις φωτογραφίες.

Τα συστήματα εκτοξευτών που χρησιμοποιούνται για τα συστήματα αεράμυνας S-400 φαίνεται να έχουν αποσυναρμολογηθεί.

Ιστολόγια που υποστηρίζουν τον πόλεμο του Κρεμλίνου στην Ουκρανία δημοσίευσαν βίντεο στο Telegram με σειρά ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που κατευθύνεται είτε προς τη βάση του Χμεϊμίμ είτε προς την Ταρτούς. Πρόκειται για φορτηγά με ρωσικές σημαίες, τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και άλλο εξοπλισμό.

Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ουκρανίας GUR ανέφερε ότι «υπολείμματα του ρωσικού στρατιωτικού σώματος από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Συρίας αποσύρονται στις ναυτικές και αεροπορικές βάσεις».

«Τέσσερα έως πέντε στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη πετούν μεταξύ του αεροδρομίου Χμεϊμίμ και της Ρωσίας κάθε μέρα», πρόσθεσε.

Πλάνα από drone που τραβήχτηκαν αυτή την εβδομάδα από τη συριακή τηλεόραση δείχνουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, καθώς και ελικόπτερα στεγάζονται σε υπόστεγα.

Στη ναυτική βάση της Ταρτούς, δύο ρωσικές φρεγάτες περιμένουν έξω από το λιμάνι. Ωστόσο, μια ναυτική απόσυρση θα ήταν πιο αργή. Η GUR δήλωσε ότι δύο ρωσικά πλοία που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για στρατιωτική επιμελητεία κατευθύνονται από τη Βαλτική προς το μεσογειακό λιμάνι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v