Με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης να προελαύνουν γρήγορα προς την πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, η μοίρα του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βρισκόταν στα χέρια της Ρωσίας, καθώς ο στρατός του διαλυόταν.
Στοιχειωμένο ακόμα από το βίντεο της δολοφονίας του Λίβυου ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας το 2011, το Κρεμλίνο κινήθηκε για να σώσει τον σύμμαχό του, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο για να στηρίξει το καθεστώς του Άσαντ.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαίτησε να μάθει γιατί η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών δεν εντόπισε την αυξανόμενη απειλή για τη διακυβέρνηση του Άσαντ μέχρις ότου ήταν πολύ αργά, δήλωσε πηγή κοντά στο Κρεμλίνο που γνωρίζει την κατάσταση, γράφει το Bloomberg.
Η Ρωσία έπεισε τον Άσαντ ότι θα έχανε τη μάχη κατά των ενόπλων ομάδων υπό την ηγεσία του, της HTS, και υποσχέθηκε σε αυτόν και την οικογένειά του ασφαλή διάσωση εάν έφευγε αμέσως, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο.
Πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών οργάνωσαν τη διαφυγή. Ο Άσαντ αναχώρησε μέσω της αεροπορικής βάσης του στη Συρία, είπαν δύο πηγές. Ο αναμεταδότης του αεροσκάφους ήταν απενεργοποιημένος για να αποφευχθεί η παρακολούθηση, είπε μια εξ αυτών.
Η παρέμβαση που οδήγησε στην εξορία τον Σύρο δικτάτορα και την οικογένειά του τερμάτισε τη διακυβέρνηση της δυναστείας Άσαντ για περισσότερο από μισό αιώνα. Μέσα σε λίγες ώρες από την αποχώρηση Άσαντ, οι αντάρτες σάρωσαν χωρίς αντίσταση τη Δαμασκό.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Ο Πούτιν δεν έχει μιλήσει δημόσια, μέχρι στιγμής, για την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
«Αυτό ήταν damage control», δήλωσε ο Ρουσλάν Πούχοφ, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών με έδρα τη Μόσχα. Είπε ότι ήταν «πολύ λογικό» η Ρωσία να πει στον Άσαντ να φύγει καθώς ήθελε να αποφύγει να έχει τη μοίρα του Καντάφι ή του ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος απαγχονίστηκε το 2006 μετά από δίκη.
Με τη Ρωσία να φοβάται για το μέλλον των δύο βασικών στρατιωτικών βάσεών της στη Συρία -ένα λιμάνι στο Tartus και το αεροδρόμιο στο Khmeimim- το Κρεμλίνο δείχνει ψυχραιμία για το αποτέλεσμα, παρότι οι αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν με την ταχύτητα των γεγονότων.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στέλνουν ένα μήνυμα ότι ο Άσαντ έφταιγε για την ήττα του, ενώ η Μόσχα κράτησε τον λόγο της να μην τον εγκαταλείψει και πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη διατήρηση των στρατηγικών της συμφερόντων στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Η Ρωσία είχε βομβαρδίσει αρχικά τους μαχητές της αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια να τους απωθήσει και να ενισχύσει τις δυνάμεις του Άσαντ. Αλλά με τον συριακό στρατό να μην αντιστέκεται ουσιαστικά, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Χάμα μέσα σε λίγες μέρες από την κατάληψη του Χαλεπίου, η Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να προστατεύσει το καθεστώς.