Επιχείρηση των βρετανικών αρχών αποκάλυψε δίκτυο ξεπλύματος χρήματος με έδρα το Λονδίνο, τη Μόσχα και το Ντουμπάι που επέτρεπε σε ρώσους κατασκόπους και ευρωπαίους ναρκέμπορους να παρακάμπτουν κυρώσεις με τη χρήση κρυπτονομισμάτων.
Η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η «Επιχείρηση Αποσταθεροποίηση» επικεντρώθηκε σε δύο εταιρείες, τις Smart και TGR, οι οποίες λειτουργούσαν ως κέντρο χρηματοδότησης για πλούσιους εγκληματίες και άτομα που υπόκεινταν σε κυρώσεις.
Το δίκτυο, το οποίο στηριζόταν σε κρυπτονομίσματα, είχε ως πελάτες καρτέλ ναρκωτικών, ομάδες χάκερ και ρώσοι κατάσκοποι.
Η εγκληματική σπείρα, η οποία είχε δραστηριότητα σε περισσότερες από 30 χώρες, καταδεικνύει σύμφωνα με τους Financial Times την ολοένα και μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ επιθετικών κρατών και οργανωμένου εγκλήματος.
Η υπόθεση υπογραμμίζει επίσης την ολοένα και μεγαλύτερη χρήση κρυπτονομισμάτων από όσους έχουν αποκοπεί από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Ο Ρομπ Τζόουνς, γενικός διευθυντής της NCA, ανέφερε ότι η έρευνα «είναι η πιο σημαντική επιχείρηση ξεπλύματος χρήματος» που έχει αναλάβει ποτέ η υπηρεσία.
To δίκτυο χρησιμοποιούσε κούριερ για τη συλλογή ρευστού από εγκληματίες σε μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο με αντάλλαγμα κρυπτονομίσματα, κατά προτίμηση Tether. Στη συνέχεια το ξέπλυμα του ρευστού γινόταν μέσω εταιρειών.
Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναφέρει ότι στοχοποιεί πέντε φυσικά πρόσωπα και τέσσερις οντότητες που συνδέονται με «ένα εκτεταμένο διεθνές δίκτυο επιχειρήσεων και εργαζομένων που διευκόλυνε σε σημαντικό βαθμό την καταστρατήγηση των κυρώσεων», γνωστό ως TGR.
«Μέσω του ομίλου TGR Group, οι ρωσικές ελίτ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία -ιδίως stablecoins που υποστηρίζονται σε δολάρια ΗΠΑ- για να αποφύγουν τις αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, πλουτίζοντας περαιτέρω οι ίδιοι και το Κρεμλίνο», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκτελών χρέη υφυπουργού για την τρομοκρατία και τις χρηματοοικονομικές πληροφορίες Μπράντλεϊ Σμιθ.