Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χάμπεκ: Κίνδυνος για την ασφάλεια οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

Περαιτέρω αλλαγή στους κανόνες επιθυμεί το Βερολίνο. Ο υποψήφιος καγκελάριος των Πρασίνων θεωρεί εμπόδιο για τις δαπάνες το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο των Βρυξελλών.

Χάμπεκ: Κίνδυνος για την ασφάλεια οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε.

«Κίνδυνο για την ασφάλεια» χαρακτήρισε τους δημοσιονομικούς κανόνες για το χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας. Όπως αναφέρει το Reuters, o Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να αλλάξουν οι κανόνες αυτοί επειδή, όπως υποστηρίζει, εμποδίζουν τις αναγκαίες δαπάνες για την άμυνα και άλλες προτεραιότητες.

«Αυτοί οι κανόνες δεν ταιριάζουν στην εποχή μας», δήλωσε ο υποψήφιος των Πρασίνων για την καγκελαρία από το βήμα βιομηχανικού συνεδρίου στο Βερολίνο σήμερα Τρίτη. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού διαπραγματεύτηκε λανθασμένα τις μεταρρυθμίσεις στους ευρωπαϊκούς κανόνες, δίχως ωστόσο να κατονομάσει τον Κρίστιαν Λίντνερ -τον πρώην υπουργό Οικονομικών- ως υπεύθυνο γι' αυτό.

Η αντιπαράθεση για τις δαπάνες ήταν άλλωστε ο λόγος που προκάλεσε την κατάρρευση του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον φειδωλό Λίντνερ, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές τον προσεχή Φεβρουάριο. «Δεν μπορούμε να σταματήσουμε στο φρένο χρέους της Γερμανίας», δήλωσε ο Χάμπεκ, αναφερόμενος στις εκκλήσεις για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το συνταγματικά κατοχυρωμένο όριο δανεισμού.

Η Γερμανία ενδέχεται να χρειαστεί να προβεί σε περαιτέρω εξοικονόμηση στον προϋπολογισμό του 2025, ούτως ώστε να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε., ακόμη και αν τηρήσει το ανώτατο όριο δανεισμού του 0,35% του ΑΕΠ που απαιτεί το σύνταγμα της χώρας.

Το ναι οι Βρυξέλλες

Μετά από μήνες διαμάχης, η Ε.Ε. συμφώνησε να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες στο τέλος του 2023. Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο, δίνουν ένα περιθώριο τεσσάρων ετών στις χώρες-μέλη προκειμένου να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους προτού αντιμετωπίσουν κυρώσεις που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα ή απώλεια της χρηματοδότησης της Ε.Ε.

Εάν η πορεία μείωσης του χρέους συνοδεύεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η προθεσμία των 4 ετών μπορεί να παραταθεί. Το ενδεχόμενο παράτασης της περιόδου προσαρμογής από τέσσερα σε επτά χρόνια συζητείται επί του παρόντος εντός της γερμανικής κυβέρνησης και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v