Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικός Τύπος: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας

Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια, εισήγαγε την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, ιδιωτικοποίησε δημόσιες επιχειρήσεις και περιόρισε το χρέος, σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Γερμανικός Τύπος: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας

«Τέσσερα χρόνια πέρασαν από την έναρξη της πανδημίας και τις οικονομικές επιπτώσεις της. Δυσοίωνες προβλέψεις έκαναν το 2020 το γύρο του κόσμου, ιδίως όσον αφορά τις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου. Γράφονταν τότε ότι έβγαιναν ήδη χαμένες από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και ότι θα αποδεικνύονταν ανίκανες να συμβαδίσουν με τον πλούσιο βορρά», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές τις σελίδες με τίτλο «Υπολογίσιμες οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου».

«Κι όμως τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά», συνεχίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2024, η Ελλάδα 2,1%, η Πορτογαλία 1,7% και η Ιταλία 0,7%. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπερβαίνουν εκείνους της Γερμανίας, της οποίας η οικονομική δυστοκία είναι πλέον γνωστή σε όλους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο ευρωπαϊκός νότος βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα του, σε διαφορετικό, βέβαια, βαθμό η κάθε χώρα, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα σήκωσε τα μανίκια, εισήγαγε την εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, ιδιωτικοποίησε δημόσιες επιχειρήσεις και περιόρισε το χρέος.

Η Ισπανία ωστόσο ξεχωρίζει. Τόσο οι συντηρητικές όσο και οι αριστερές κυβερνήσεις εφάρμοσαν πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις. Το γεγονός ότι η Ισπανία έχει τη δεύτερη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία δείχνει ότιη χώρα δεν ζει μόνο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Από τη πλευρά της η ιταλική οικονομία επιβραδύνεται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία. Την κατάσταση δυσχεραίνουν οι υψηλές τιμές ενέργειας. Την ίδια στιγμή ο τρικομματικός συνασπισμός κινδυνεύει να σκοντάψει σε πολύπλοκα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Τουλάχιστον όμως η Ρώμη περιορίζει τον νέο δανεισμό και ενισχύει την απασχόληση. Εδώ, η Ιταλία έχει καλύψει λιγότερο έδαφος από την Ισπανία, η οποία πλήττεται από σταθερά υψηλή  ανεργία.

Κοινό πρόβλημα σε όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου είναι ότι ο πληθωρισμός έχει τραυματίσει τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να εντείνεται η δυσαρέσκεια. Συνολικά πάντως ο νότος της Ευρώπης έχει να επιδείξει περισσότερο φως παρά σκοτάδι. Μια αδιαμφισβήτητα ευπρόσδεκτη είδηση εν μέσω διαμαρτυριών για τις πληθωριστικές πιέσεις».

ΠΗΓΗ: DW

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v