Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ $100 δισ. στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού

Εσπασε τα κοντέρ και ο όγκος, ο οποίος ανέβηκε σε 1.313 τόνους το τρίτο τρίμηνο, καθώς συνεχίζεται το φετινό ράλι για το πολύτιμο μέταλλο. Οι ελάχιστες κινήσεις οπισθοχώρησης τιμών δείχνουν «αγορά FOMO».

Ρεκόρ $100 δισ. στην παγκόσμια ζήτηση χρυσού

Η παγκόσμια ζήτηση χρυσού διογκώθηκε περίπου 5% το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ρεκόρ για την περίοδο, ανεβάζοντας την κατανάλωση πάνω από τα 100 δισ. δολ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (World Gold Council-WGC).

Η αύξηση είδε τους όγκους να ανεβαίνουν στους 1.313 τόνους, χάρη στις ισχυρότερες επενδυτικές ροές από τη Δύση, που βοήθησαν στην αντιστάθμιση της φθίνουσας όρεξης από την Ασία, ανέφερε ο οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον κλάδο σε έκθεσή του. Οι αγορές ETFs είχαν υψηλή ζήτηση μετά από περίοδο παρατεταμένων εκροών.

Ο χρυσός ανέβηκε στα ύψη φέτος με διαδοχικά ρεκόρ, σε ένα ράλι που έχει προσφέρει κέρδη άνω του 33% από την αρχή του έτους. Το άλμα οφείλεται στις ισχυρές αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και την αυξημένη ζήτηση από πλούσιους επενδυτές, με τα πρόσφατα κέρδη να υποστηρίζονται από τη στροφή της Federal Reserve για μείωση των επιτοκίων.

Οι αγορές στην αδιαφανή εξωχρηματιστηριακή αγορά γίνονταν όλο και πιο σημαντική δύναμη για τις τιμές, σύμφωνα με τον Τζον Ριντ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς του συμβουλίου.

«Η ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους από τοποθετήσεις σε εξωχρηματιστηριακές κυρίως αναδυόμενες αγορές -πλούσιων ιδιωτών», δήλωσε ο Ριντ. Οι εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές γίνονται μέσω αντιπροσώπων ή μεταξύ αγοραστών και πωλητών απευθείας, χωρίς χρηματιστήριο.

Ο χρυσός καταγράφει κέρδη κάθε μήνα φέτος, εκτός από μια μικρή υποχώρηση τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, όταν οι τιμές ήταν σταθερές. Αγγίζει πλέον τα 2.800 δολάρια η ουγκιά. «Το γεγονός ότι οι διορθώσεις ήταν πολύ ρηχές και σύντομες είναι μια έντονη ένδειξη αγοράς FOMO (Fear Of Missing Out-Ο φόβος να μη χαθεί η ευκαιρία)», είπε ο Ριντ.

Καθώς ο κύκλος της μείωσης των επιτοκίων ξεκινά, ο οργανισμός αναμένει να δει αυξημένη κατανομή σε χρυσό, με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα -ιδιαίτερα γύρω από τις σφιχτές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα- να προσθέτει λόγους για τους οποίους οι επενδυτές επιδιώκουν να διατηρήσουν το περιουσιακό στοιχείο ως «ασφαλές καταφύγιο», σχολιάζει.

Οι επενδυτικές ροές ήταν καθοριστικές για την άνοδο του πολύτιμου μετάλλου, αυξημένες κατά 13% το τρίτο τρίμηνο, με τη συνολική ζήτηση για ETFs, ράβδους χρυσού και νομίσματα να φθάνει στα υψηλότερα επίπεδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν, με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ινδία μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών. Η ζήτηση για κοσμήματα μειώθηκε καθώς οι τιμές ρεκόρ έπληξαν την κατανάλωση.

Κοιτάζοντας το μέλλον, οι δημοσιονομικές ανησυχίες -ειδικά για τη διόγκωση των επιπέδων του δημόσιου χρέους στις ΗΠΑ- μπορεί να γίνουν πιο έντονες λειτουργώντας ως μοχλός ανόδου για τον χρυσό, σύμφωνα με τον Ριντ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Υπάρχουν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, «λέγοντας ότι το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει πραγματικά να διευθετηθεί», είπε ο Ριντ. «Αυτός είναι ο κύριος πόλος έλξης από την εξωχρηματιστηριακή κοινότητα OTC για την αύξηση των αποθεμάτων της σε χρυσό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v