Έρευνα που διεξήχθη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Watson έδειξε ότι οι Αμερικανοί χρηματοδότησαν έως και το 70 % της πολεμικής επιχειρησης από τις 7 Οκτωβρίου, λόγω της οποίας διαπράχθηκαν σφαγές κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
Η εβραϊκή ιστοσελίδα Calcalist δημοσίευσε λεπτομέρειες της έρευνας και ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια στον ισραηλινό στρατό, από όπλα και εξοπλισμό μέχρι την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων. Επεσήμανε ότι «περίπου 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για άμεση στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ και 4,86 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην εμπόλεμη ζώνη, συμπεριλαμβανομένων κατά των Χούθι στην Υεμένη, και για την ανάπτυξη αεροπλανοφόρων και μπαταριών αεράμυνας στην περιοχή».
Ο όγκος της αμερικανικής βοήθειας από την αρχή της επίθεσης έφτασε τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, ορισμένα από τα οποία έχουν ήδη καθυστερήσει, περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν θα φτάσει μέχρι το επόμενο έτος. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις της Τράπεζας του Ισραήλ, το συνολικό κόστος του πολέμου υπολογίζεται σε περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ισότοπος ανέφερε ότι χωρίς την αμερικανική βοήθεια, το έλλειμμα της ισραηλινής κυβέρνησης για την περίοδο 2024-2025 (που είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ιστορία της χώρας) θα είχε αυξηθεί κατά περίπου 4,3 τοις εκατό του ΑΕΠ, κάτι που θα το έκανε μη χρηματοδοτούμενο Είναι αμφίβολο ότι αυτός ο πόλεμος θα είχε προχωρήσει όπως θα έπρεπε, ούτε στην έντασή του ούτε στην έκτασή του, αν δεν υπήρχε η αμερικανική βοήθεια.
Η έρευνα επισήμανε τη στρατηγική σημασία της αμερικανικής βοήθειας για τη χρηματοδότηση και την ανάπτυξη συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, Iron Dome και συστημάτων Sling and Arrow του David. Στον απόηχο της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η βοήθεια έπαιξε επίσης ρόλο στην ταχεία αναπλήρωση του αποθέματος όπλων και οπλισμού του Ισραήλ, μέσω ζωτικών προμηθειών βλημάτων και βομβών πυροβολικού, πυρομαχικών ακριβείας και αντιαρματικών πυραύλων.
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι ο ισραηλινός στρατός ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής βοήθειας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ύψους 251,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 66 χρόνια. Η βοήθεια που παρείχε η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ πέρυσι ήταν η υψηλότερη στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ήταν 25% υψηλότερη από το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έλαβε ο ισραηλινός στρατός στην ιστορία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ήταν 14 δισεκατομμύρια δολάρια. στα τέλη της δεκαετίας του 1970.
Πηγή: ΕΡΤ