Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ σε Τουρκία: Όχι σε νέες αυξήσεις μισθών

Ο επικεφαλής του Ταμείου για τη χώρα κάλεσε την Αγκυρα να μην προχωρήσει σε αυξήσεις διψήφιου ποσοστού προς τους χαμηλόμισθους, ώστε να μην εκτιναχθεί ο ατιθάσευτος πληθωρισμός.

Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ σε Τουρκία: Όχι σε νέες αυξήσεις μισθών

Η Τουρκία θα πρέπει να αποφύγει τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η οποία τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να επικεντρωθεί σε άλλα μέτρα στήριξης των φτωχότερων, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη χώρα.

Ο Τζιμ Γουόλς, μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, είπε επίσης ότι οι συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων είναι «πιθανώς πρόωρες», δεδομένου ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο.

Η Άγκυρα αναμένεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πόσο θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό στις αρχές του 2025, αφού προχώρησε ήδη σε αύξηση 49% τον περασμένο Ιανουάριο, ωθώντας τον πληθωρισμό σε άλμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

«Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και φέτος, καθώς γνωρίζουμε από την εμπειρία σε πολλές χώρες με υψηλό πληθωρισμό ότι ένας τέτοιος καθορισμός μισθών σε εθνικό επίπεδο βαραίνει πολύ τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό», δήλωσε.

«Υπάρχουν αντισταθμίσματα που πρέπει να επιλέξουν οι αρχές και το γνωρίζουν καλά».

Η Άγκυρα, είπε ο Γουόλς, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων που θα παρέχουν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσω μεταφοράς πόρων ή καλύτερης στόχευσης για ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων με χαμηλότερους μισθούς.

Οι προσδοκίες της αγοράς για αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιανουάριο βρίσκονται περίπου στο 25%, σύμφωνα με τους τραπεζίτες.

Ο πληθωρισμός ανέβηκε απότομα μετά την τελευταία αύξηση, αγγίζοντας το ταβάνι του 75% τον Μάιο, αλλά έκτοτε επιβραδύνεται έχοντας μειωθεί στο 49,4% τον Σεπτέμβριο -για πρώτη φορά στον τρέχοντα κύκλο κάτω από το επιτόκιο αναφοράς του 50%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερά τα επιτόκια τον Οκτώβριο ενώ προειδοποίησε ότι πρόσφατες αναταράξεις στον πληθωρισμό αυξάνουν την αβεβαιότητα, σ' ένα επιθετικό μήνυμα που θα μπορούσε να ενισχύσει τις απόψεις ότι η νομισματική χαλάρωση δεν θα ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος.

Ενώ οι οικονομικές συνθήκες έχουν ήδη σφίξει, ο Γουόλς είπε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, εάν η κεντρική τράπεζα επιθυμεί πραγματικά να πετύχει τον διακηρυγμένο στόχο για πληθωρισμό 14% μέχρι το τέλος του 2025.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 24% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται πως δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων του Reuters. Προβλέπονται μειώσεις κατά 20 μονάδες στο 30% έως το τέλος του 2025.

Παράλληλα, τόνισε ο Γουόλς, μεγάλες ανάγκες σε εισαγωγές ενέργειας κατέστησαν την Τουρκία πιο ευάλωτη σε ταχύτερη άνοδο του πληθωρισμού από πιθανά ενεργειακά σοκ, προσθέτοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυξάνοντας την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Το ΔΝΤ θα ενθαρρύνει επίσης την Τουρκία να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση των δαπανηρών ενεργειακών επιδοτήσεων, κατέληξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για τη χώρα.

«Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο περισσότερα χρήματα θα εξοικονομήσετε».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v