Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To «wake up call» Ντράγκι και τα σήματα... παραίτησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Η αδράνεια των κυβερνήσεων απέναντι στο «εγερτήριο» του Μ. Ντράγκι για την παραγωγική αφύπνιση της Ευρώπης, αναπτύσσει τις φυγόκεντρες τάσεις των χωρών-μελών, υποστηρίζει το Bloomberg.

To «wake up call» Ντράγκι και τα σήματα... παραίτησης της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια να αναδειχθεί σε σημαίνουσα δύναμη στον σύγχρονο κόσμο, υποστηρίζει σε άρθρο του το Bloomberg, με αφορμή την απάθεια ή και την αποστροφή -όπως τη χαρακτηρίζει- με την οποία αντιμετωπίστηκε η έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πλησιάζει σε οριακό σημείο, υποστηρίζεται στο άρθρο. Η κατάσταση αυτή αποδίδεται σε ένα συνδυασμό πολιτικής παράλυσης, εξωτερικών απειλών και οικονομικής δυσφορίας που απειλεί να τερματίσει τις φιλοδοξίες τής Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει μια παγκόσμια δύναμη. Ένα γεγονός που ωθεί τα κράτη-μέλη να προσπαθούν αυτοτελώς να υπερασπιστούν τα δικά τους συμφέροντα.

Κατά το άρθρο χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της κατάστασης είναι τα εξής:

  • Ο ευρωπαϊστής πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν, έχει παραδώσει το δικαίωμα ύπαρξης της κυβέρνησής του στο βέτο της ακροδεξιάς.
  • Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, Volkswagen, προαναγγέλλει το κλείσιμο εργοστασίων της στην πατρίδα της, τη Γερμανία, για πρώτη φορά.
  • Tεχνολογικοί γίγαντες από τις ΗΠΑ, όπως οι Apple και Meta, γυρίζουν την πλάτη τους στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω των νέων περιορισμών που θέτει η ΕΕ στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Όλες αυτές οι εξελίξεις καταδεικνύουν την αποτυχία της ΕΕ να ενεργήσει ως ενιαίο και δυναμικό οικονομικό μπλοκ, απέναντι σε ένα ευρύ φάσμα απειλών. Από την κινεζική βιομηχανική πολιτική έως τη ρωσική στρατιωτική επίθεση ή ακόμη και μια μελλοντική ανταγωνιστική (μη φιλική) κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Η απάθεια από τις κυβερνήσεις στο κάλεσμα αφύπνισης του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, για περισσότερες επενδύσεις και κοινά ομόλογα για την καταπολέμηση της ασθενούς αύξησης της παραγωγικότητας, υπογραμμίζουν πώς η Ευρώπη έχει παραιτηθεί από την προσπάθεια. Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν ήδη αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται για την ΕΕ, καθώς η εξάρτησή της από την κινεζική οικονομία αυξάνεται, παρά τον αυξανόμενο αριθμό διαφωνιών με το Πεκίνο, υποστηρίζει ο αρθρογράφος του Βloomberg

Ο Μακρόν υποστηρίζει ότι η απώλεια φθηνών ρωσικών ορυκτών καυσίμων από την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και η εφαρμογή της επιθετικής βιομηχανικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σηματοδοτούν μια ρήξη με το παλιό μοντέλο που επέτρεψε στις εξαγωγικές οικονομίες της Ευρώπης να ανθίσουν.

Δεν είναι μόνο ευρωσκεπτικιστές όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, ένα αιώνιο αγκάθι στο πλευρό της ΕΕ. Οι αξιωματούχοι βασικών ευρωπαϊκών χωρών αρχίζουν να βλέπουν την ΕΕ ως εμπόδιο αντί ως πηγή ευημερίας και προστασίας που εθεωρείτο μέχρι τώρα.

Γάλλοι αξιωματούχοι μιλούν για σφυρηλάτηση βαθύτερης ολοκλήρωσης με μια μικρότερη ομάδα χωρών εκτός του πλαισίου του μπλοκ. Πολωνοί αξιωματούχοι αναφέρουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, παραδοσιακά ένα από τα πιο φιλοευρωπαϊκά κράτη, υπονομεύει την εμπορική πολιτική της για να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις.

Η σχετική παρακμή της ΕΕ είναι αδιάκοπη επί ένα τέταρτο του αιώνα μετά τη νομισματική ένωση. Μια ανάλυση του Bloomberg Economics δείχνει ότι η οικονομία του μπλοκ θα ήταν περίπου 3 τρισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερη αν είχε συμβαδίσει με τις ΗΠΑ - αρκετά για να αυξήσει το εισόδημα του μέσου εργαζομένου κατά περίπου 13.000 ευρώ ετησίως.

«Τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίσαμε τώρα κλονίζονται», αναφέρει ο Ντράγκι στην εισαγωγή της έκθεσής του. Οι βασικές συστάσεις του για την αξιοποίηση της οικονομικής δύναμης της ΕΕ με περισσότερες κοινές εκδόσεις χρέους απορρίφθηκαν αδικαιολόγητα από τους Γερμανούς.

Η έκθεση έπεσε σε μεγάλο βαθμό στο κενό προς το παρόν. «Είναι προφανές ότι η Ευρώπη μένει πίσω από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της, τις ΗΠΑ και την Κίνα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στις 24 Σεπτεμβρίου. «Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, η πτώση θα γίνει τελικά μη αναστρέψιμη»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v