Γερμανία: Συρρίκνωση 0,2% δείχνουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις

Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία της οδεύει προς δεύτερη συνεχή ετήσια συρρίκνωση η γερμανική οικονομία, μετά την επανένωση της χώρας. Αναθεώρηση προς τα κάτω και νέα μέτρα για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων.

Γερμανία: Συρρίκνωση 0,2% δείχνουν οι αναθεωρημένες προβλέψεις

Η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε προς τα κάτω, σε συρρίκνωση 0,2%, τις προβλέψεις της για το φετινό ΑΕΠ, στην τελευταία ένδειξη ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δυσκολεύεται να βγει από μια παρατεταμένη περίοδο στασιμότητας.

Η μείωση της παραγωγής το 2024 -μετά από αντίστοιχη πτώση 0,3% πέρυσι- θα σηματοδοτούσε μόλις τη δεύτερη περίπτωση συνεχόμενων ετών συρρίκνωσης του ΑΕΠ από τότε που επανενώθηκαν Δυτική και Ανατολική Γερμανία, το 1990. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (φωτ.) είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,3% για το έτος, στις εξαμηνιαίες προβλέψεις της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Απριλίου.

Η αργή ανάκαμψη είναι πιθανό να φανεί το επόμενο έτος, με ετήσια ανάπτυξη 1,1%, πριν η επέκταση επιταχυνθεί στο 1,6% το 2026, δήλωσε ο Χάμπεκ σήμερα Τετάρτη μέσω email.

Τόνισε, επίσης, την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν διαρθρωτικά προβλήματα της Γερμανίας, όπως η έλλειψη ενεργειακής ασφάλειας, η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, που, όπως είπε, μαζί με τη γεωπολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη δραστηριότητα.

«Εν μέσω κρίσεων, η Γερμανία και η Ευρώπη στριμώχνονται μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και πρέπει να μάθουν να διεκδικούν τον εαυτό τους», είπε ο Χάμπεκ.

 

Τους τελευταίους μήνες εντείνονται οι ανησυχίες για την οικονομική παρακμή της Γερμανίας, με τον βασικό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, γράφει το Bloomberg.

Σειρά αρνητικών εξελίξεων -από την απειλή της Volkswagen να κλείσει εργοστάσια μέχρι την απόφαση της Intel να αναβάλει μια νέα εγκατάσταση ημιαγωγών ύψους 30 δισ. ευρώ στην πρώην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία- υπογραμμίζει τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η οικονομία μπορεί ήδη να βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, με πιθανή νέα συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο, μετά από μείωση της παραγωγής κατά 0,1% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελάριου Όλαφ Σολτς κατέληξε τον Ιούλιο σε πακέτο μέτρων που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας, με την ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο του Χάμπεκ, το επόμενο έτος αναμένεται αναπτυξιακή ώθηση λόγω των εξής παραγόντων:

  • Πιθανή άνοδος στην οικιακή κατανάλωση, ως απόρροια της αυξημένης αγοραστικής δύναμης λόγω υψηλότερων μισθολογικών συμβάσεων
  • Μείωση πληθωρισμού
  • Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης
  • Χαμηλότερα επιτόκια, που τονώνουν τις δαπάνες
  • Πιθανή αύξηση εξαγωγών μαζί με ευνοϊκότερες συνθήκες χρηματοδότησης αναμένεται να τροφοδοτήσουν επενδύσεις σε μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα

Ο Πέτερ Αντριαν, πρόεδρος του γερμανικού λόμπι της βιομηχανίας DIHK, είπε ότι η αναπτυξιακή πρωτοβουλία της κυβέρνησης περιέχει «πολύ λογικά και καθυστερημένα μέτρα», αλλά δεν φτάνει μακριά.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μετεγκαταστάσεις στο εξωτερικό, λιγότερη βιομηχανική παραγωγή στο εσωτερικό, κλείσιμο επιχειρήσεων και αυξανόμενο αριθμό πτωχεύσεων», δήλωσε.

«Τα μηνύματα αφύπνισης δύσκολα μπορεί να είναι πιο δυνατά», πρόσθεσε, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τη γραφειοκρατία και να χαλαρώσει τις τιμές ενέργειας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Πληρώνουν τέσσερις φορές περισσότερο για ηλεκτρική ενέργεια από τους ανταγωνιστές σε άλλες βιομηχανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων φόρων, τελών δικτύου και προσαυξήσεων, είπε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v