Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα αν θα υποστήριζε πιθανό ισραηλινό πλήγμα εναντίον των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράν, σε αντίποινα για τη μαζική πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ την Τρίτη, άφησε την πόρτα ανοιχτή λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Είμαστε σε συζητήσεις γι' αυτό», αλλά «δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. Θα το συζητήσουμε αργότερα».
Χθες ο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα υποστήριζε ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να περιγράψει ποιες κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, μεταδίδει το CNN, λέγοντας σε δημοσιογράφο: «Θα το πω σ' αυτούς πριν το πω σε σας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ενημέρωση για τους ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους προσπαθούν να βάλουν όρια στην απάντηση του Ισραήλ μετά την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, με την ελπίδα να αποτρέψουν μια διευρυνόμενη και πιθανώς ανεξέλεγκτη περιφερειακή σύγκρουση.
Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στρατιωτικά στην πυραυλική επίθεση της Τρίτης και έχει συχνές επαφές με Ισραηλινούς αξιωματούχους καθώς σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε την Τετάρτη με τους άλλους ηγέτες της G7 για να συντονίσουν τις κυρώσεις στην Τεχεράνη και να συμβουλεύσουν το Ισραήλ για την απάντησή του, γράφουν οι Financial Τimes.
«Θα συζητήσουμε με τους Ισραηλινούς τι πρόκειται να κάνουν... και οι επτά από μας συμφωνούμε ότι έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν, αλλά θα πρέπει να αντιδράσουν αναλογικά», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά το τηλεφώνημα.
ΗΠΑ και G7 σπεύδουν να «προστατεύσουν» τα πυρηνικά του Ιράν
Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η επιρροή τους στο Ισραήλ μπορεί να είναι περιορισμένη. Το Ισραήλ εξετάζει διάφορες επιλογές για τα αντίποινα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε εκτοξευτές πυραύλων ή πετρελαϊκές υποδομές. Ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει χτυπήματα κατά πυρηνικών εγκαταστάσεων, αν και, σύμφωνα με τους Financial Τimes, πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε ότι αυτό δεν εξετάζεται.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι προτρέπουν το Ισραήλ να επικεντρωθεί σε στρατιωτικούς στόχους, είπαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Ο Κουρτ Κάμπελ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ουάσιγκτον αναγνώρισε ότι μια «κάποιου είδους απάντηση είναι σημαντική» και ότι έπρεπε να υπάρξει «ένα μήνυμα ανταπόδοσης» προς το Ιράν.
Αλλά πρόσθεσε: «Η περιοχή ισορροπεί πραγματικά στην κόψη του ξυραφιού και υπάρχουν ανησυχίες για ευρύτερη κλιμάκωση, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και τα στρατηγικά μας συμφέροντα», είπε σε μια εκδήλωση στο Carnegie Endowment for International Peace.
Ωστόσο, Δυτικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ έχει ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μετά την πρόσφατη επιτυχία του να δολοφονήσει μεγάλο μέρος της ηγεσίας της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ -συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη Χασάν Νασράλα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμη να υποστεί στρατιωτικές και πολιτικές απώλειες, αν αυτό σημαίνει ότι θα πετύχει μια στρατηγική νίκη επί του Ιράν, ανέφεραν.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ματ Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη: «Είναι μια κυρίαρχη χώρα, παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, συζητάμε μαζί τους σε διάφορα επίπεδα για το τι πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους, τι πιστεύουμε ότι είναι συμφέρον της περιοχής -θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά τελικά εξαρτάται απ' αυτούς».
Τα πλήγματα της Τρίτης, ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα την περασμένη εβδομάδα, ήταν πολύ μεγαλύτερα από την προηγούμενη ιρανική επίθεση τον Απρίλιο. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν προειδοποίησε ότι το Ιράν θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» για τα πλήγματα, τα οποία περιέγραψε ως «αναποτελεσματικά», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα συνεργαστούν με το Ισραήλ για να γίνει αυτό».
Αλλά το πράσινο φως για να προχωρήσει σε απάντηση δεν σημαίνει λευκή επιταγή, είπαν οι αναλυτές. Ο στόχος για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι η απάντηση του Ισραήλ να μην προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση από το Ιράν.
Ο Jonathan Panikoff, πρώην ανώτερος αξιωματούχος στον χώρο των πληροφοριών και σήμερα στο Atlantic Council, είπε ότι ενώ κάποιοι στο Ισραήλ επιχειρηματολογούν για τη στόχευση ιρανικών εγκαταστάσεων πετρελαίου, «οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιθανώς ανησυχούν ότι μια ισραηλινή απόφαση να στοχεύσει πετρελαιοπηγές θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν να αντεπιτεθεί, στοχεύοντας κοιτάσματα πετρελαίου αμερικανικών εταιρειών στον Κόλπο».
Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε επίσης να πλήξει τις τιμές της βενζίνης, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Ο Panikoff πρόσθεσε ότι η άμεση στόχευση ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων θα θεωρηθεί στην Τεχεράνη ως σημαντική απειλή που θα απαιτούσε απάντηση. «Η Τεχεράνη είναι πιθανό να θεωρήσει ένα χτύπημα κατά του πυρηνικού της προγράμματος ως θεμελιώδη και άμεση επίθεση στη σταθερότητα του ίδιου του καθεστώτος, που πιθανότατα θα φέρει μια απάντηση που θα κλιμακώσει την ένταση», προειδοποίησε.