Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να δαπανήσει τα 13 δισ. ευρώ από τις επιστροφές φόρων της Apple -ένα απρόσμενο ποσό που το Δουβλίνο ξόδεψε αρκετά χρόνια αγωνιζόμενο να αποφύγει.
Σε μια εκρηκτική προεκλογική ομιλία για τον προϋπολογισμό, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Τζακ Τσέιμπερς δήλωσε την Τρίτη ότι η πρόσφατη απόφαση του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου παρείχε στη χώρα εφάπαξ έσοδα «που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν μετασχηματιστικά».
Οπως μεταδίδει το CNBC, ο Τσέιμπερς δήλωσε ότι οι μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της Ιρλανδίας θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα υποδομών της χώρας θα ιεραρχηθεί και θα υλοποιηθεί κατά την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να μη χρησιμοποιηθεί η εισφορά μετρητών «για καθημερινές δαπάνες ή για τη μείωση της φορολογικής βάσης».
«Είναι η άποψη αυτής της κυβέρνησης ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έσοδα για να αντιμετωπίσουμε τις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις υποδομές στέγασης, ενέργειας, νερού και μεταφορών», δήλωσε ο Τσέιμπερς.
Τα σχόλιά του έρχονται τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Apple σχετικά με τις φορολογικές υποθέσεις της στην Ιρλανδία. Η απόφαση-ορόσημο, η οποία, σύμφωνα με το δικαστήριο, είναι οριστική, ανέφερε ότι η Apple πρέπει να καταβάλει στην Ιρλανδία δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους.
Η απόφασή του χαιρετίστηκε από τους υποστηρικτές της φορολογικής δικαιοσύνης, καθώς και από την απερχόμενη επικεφαλής του μπλοκ για τον ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία τη χαρακτήρισε ως «τεράστια νίκη» για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Η Apple δήλωσε τότε ότι ήταν απογοητευμένη από την απόφαση, ενώ η ιρλανδική κυβέρνηση δήλωσε ότι η θέση της ήταν πάντα ότι «δεν παρέχει προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε καμία εταιρεία ή φορολογούμενο».
«Βασικές υποδομές»
Το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας προέβλεψε την Τρίτη ότι τα φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν στα 105,7 δισ. ευρώ φέτος, αυξημένα κατά 13,6 δισ. ευρώ σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση, κυρίως λόγω των εσόδων από τη φορολογία των επιχειρήσεων και των εσόδων από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η Ιρλανδία, η οποία χρησιμεύει ως βάση της Apple στην ΕΕ, έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές εταιρικού φόρου στο μπλοκ των 27 χωρών.
Επί χρόνια, το μικρό κράτος-μέλος της ΕΕ υποστήριζε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone δεν θα έπρεπε να επιστρέψει στη χώρα μη καταβληθέντες φόρους. Είχε αμφισβητήσει την υπόθεση εν μέσω φόβων ότι μπορεί να απειλήσει την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις από εταιρείες που επιθυμούν να περιορίσουν τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις για τα κέρδη τους στο εξωτερικό.
Ωστόσο, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις 10 Σεπτεμβρίου επιβεβαίωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, σύμφωνα με την οποία η χώρα χορήγησε στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό «παράνομη βοήθεια, την οποία η Ιρλανδία καλείται να ανακτήσει».
Η Ιρλανδία, η οποία πρέπει να διεξαγάγει γενικές εκλογές το αργότερο τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς, βρίσκεται σήμερα στην ασυνήθιστη θέση να έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, εν μέρει λόγω των ισχυρών φορολογικών εσόδων των επιχειρήσεων.