Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πολιτική διακήρυξη που επιτεύχθηκε σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) για την ενίσχυση της δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής (ΜΑ). Κατά την υπουργική σύνοδο υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη, οι χώρες μέλη του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, και η ΕΕ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής σε όλους τους τομείς, μέσω μιας προσέγγισης «Μία υγεία» που αναγνωρίζει ότι η υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.
Η διακήρυξη αποτελεί ισχυρό μήνυμα της παγκόσμιας συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της σοβαρής παγκόσμιας απειλής για την υγεία.
- Ηταν άμεσα υπεύθυνη για σχεδόν 1,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως το 2021 και συνέβαλε σε άλλους 4,7 εκατομμύρια θανάτους το ίδιο έτος.
- Εκτιμάται ότι το 2050 θα μπορούσαν να σημειωθούν πάνω από 8,2 εκατομμύρια θάνατοι που συνδέονται με ανθεκτικά βακτήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, εάν δεν αναληφθεί επείγουσα δράση.
Οι πολιτικοί ηγέτες δεσμεύτηκαν να λάβουν μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της πρόληψης, της επιτήρησης, της παρακολούθησης, της χρηματοδότησης, της πρόσβασης, της καινοτομίας και της ευαισθητοποίησης.
Μεταξύ των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στη σημερινή δήλωση περιλαμβάνονται:
- Στόχος για μείωση του αριθμού των θανάτων από βακτηριακή μικροβιακή αντοχή παγκοσμίως κατά 10% έως το 2030.
- Την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης από όλες τις χώρες, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία».
- Τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας για την ανάληψη τεκμηριωμένης δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής. Η ομάδα, την οποία η ΕΕ θα βοηθήσει να χρηματοδοτήσει με 2.5 εκατ. ευρώ το 2025, θα συγκεντρώσει και θα ενοποιήσει δεδομένα σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή και θα παράσχει καθοδήγηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής παγκοσμίως.
- Τη χρήση των υφιστάμενων πλαισίων για την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και για την αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή των εθνικών σχεδίων δράσης, με βάση την ανωτέρω επιστημονική καθοδήγηση. Σε τακτικές υπουργικές συνόδους θα γίνεται απολογισμός της παγκόσμιας προόδου.
- Δέσμευση για ουσιαστική μείωση της χρήσης αντιβιοτικών στον αγροδιατροφικό τομέα έως το 2030.
- Την προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης, με ιδιαίτερη στήριξη για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και τη χαρτογράφηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τη μικροβιακή αντοχή.
Σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο
Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία της εποχής μας, ασκώντας σημαντική πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Στην Ευρώπη, 1 στις 5 βακτηριακές λοιμώξεις είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται σε 40 % σε ορισμένα κράτη μέλη.
Επιπλέον, η μικροβιακή αντοχή έχει σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κοστίσει μόνο στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης επιπλέον 1 τρισ. δολ. έως το 2050. Στην Ευρώπη, το τρέχον εκτιμώμενο κόστος της μικροβιακής αντοχής ανέρχεται σε 11,7 δισ. ευρώ ετησίως όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία και την απώλεια παραγωγικότητας.
Ιστορικό
Σε επίπεδο ΕΕ, η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μία από τις υψηλότερες προτεραιότητες στον τομέα της δημόσιας υγείας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη δράση που αναλαμβάνεται για την αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος. Μεταξύ των βασικών μέτρων της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής περιλαμβάνονται οι στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο, οι κανόνες για τον περιορισμό των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, οι επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης για τη στήριξη της ανάπτυξης νέων αντιβιοτικών και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής παρακολούθησης για την πρόληψη της μόλυνσης του εδάφους και των υδάτων από τα κατάλοιπα αντιβιοτικών.
Επιπλέον, η Κομισιόν δρομολόγησε επίσης μια νέα εκστρατεία αυτή την εβδομάδα για την προώθηση μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης των νέων σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή και την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής μέσω μιας προσέγγισης στο σύνολο της κοινωνίας. Η ΕΕ είναι επίσης ένθερμος υποστηρικτής μιας ισχυρότερης αντίδρασης στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία» έναντι της απειλής της μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμιο επίπεδο.