Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές εξοπλισμού της Βάγκνερ μέσω JP Morgan και HSBC έκανε ο Πριγκόζιν

Το 2017 μια σουδανική εταιρεία που ήταν υπό τον έλεγχο του Πριγκόζιν πραγματοποίησε αγορές βιομηχανικού εξοπλισμού από την Κίνα, οι οποίες πέρασαν από μεγάλες δυτικές τράπεζες.

Αγορές εξοπλισμού της Βάγκνερ μέσω JP Morgan και HSBC έκανε ο Πριγκόζιν

Η JP Morgan και η HSBC διεκπεραίωσαν εν αγνοία τους πληρωμές για εταιρείες στην Αφρική που ελέγχονταν από τον αποθανόντα Ρώσο πολέμαρχο Γεβγκένι Πριγκόζιν, καθώς ο ιδιωτικός στρατός του Βάγκνερ, ο οποίος πλήττεται από κυρώσεις, επεκτάθηκε σε μια ήπειρο όπου έχει κατηγορηθεί για βάναυσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών (C4ADS), think-tank με έδρα την Ουάσιγκτον, δείχνουν ότι το 2017 μια σουδανική εταιρεία που ήταν υπό τον έλεγχο του Πριγκόζιν πραγματοποίησε αγορές βιομηχανικού εξοπλισμού από την Κίνα, οι οποίες πέρασαν από μεγάλες δυτικές τράπεζες.

Η Βάγκνερ, την οποία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει για «μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, απαγωγές παιδιών και άλλες βαρβαρότητες κατά αθώων» στην Αφρική, έγινε διαβόητη για την παροχή μισθοφορικών υπηρεσιών σε καταπιεστικούς δικτάτορες και για τις μάχες στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οπως σημειώνουν οι Financial Times, τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν πώς ο Πριγκόζιν, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανταρσίας κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατάφερε να δημιουργήσει μια διεθνή εγκληματική αυτοκρατορία στους φυσικούς πόρους, εν μέρει με τη μυστική πειρατεία των συστημάτων πληρωμών των δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ένα τιμολόγιο δείχνει ότι τον Αύγουστο του 2017, η Meroe Gold, μια σουδανική εταιρεία εξόρυξης που αποτελούσε βιτρίνα του Βάγκνερ, έστειλε μια πληρωμή από έναν τοπικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω της JP Morgan, ως ενδιάμεση τράπεζα στη Νέα Υόρκη, σε έναν πωλητή στην Κίνα.

Ένα άλλο τιμολόγιο από το ίδιο έτος δείχνει ότι η Meroe Gold έστειλε πληρωμή για γεννήτριες ντίζελ και ανταλλακτικά σε κινεζική εταιρεία μέσω της Hang Seng Bank, η οποία ανήκει στον όμιλο HSBC.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τράπεζες αυτές γνώριζαν ότι χειρίζονταν συναλλαγές που είχαν ανατεθεί από εικονικές οντότητες της Wagner.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v