Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνείται να... παραδοθεί ο Νετανιάχου στις πιέσεις για συμφωνία

Κόντρα στις μαζικές διαδηλώσεις και στην πίεση ακόμα και εντός της κυβέρνησης, δηλώνει ότι δεν υποχωρεί στο θέμα του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας». Αντίδραση και από Μπάιντεν.

Αρνείται να... παραδοθεί ο Νετανιάχου στις πιέσεις για συμφωνία

O Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να «παραδοθεί» στις πιέσεις για να δεχτεί μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων παρά τις τεράστιες διαδηλώσεις στο Ισραήλ, επιμένοντας στα κύρια αιτήματά του.

Σε μια συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επέμεινε στη μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, παρότι οι διεθνείς μεσολαβητές αλλά και στελέχη του στρατού του Ισραήλ και των υπηρεσιών ασφαλείας προειδοποιούν ότι έτσι θα ακυρώσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Ο ασυμβίβαστος τόνος ήρθε μετά από μια ημέρα αναταραχής σε όλο το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια μιας γενικής απεργίας που έγινε για να εκφράσει την οργή του κοινού για την αποτυχία του Νετανιάχου να εξασφαλίσει μια συμφωνία για τους ομήρους.

Ακολούθησε μια δεύτερη συνεχόμενη νύχτα μαζικών διαδηλώσεων στους δρόμους μετά τη δολοφονία έξι Ισραηλινών ομήρων το Σαββατοκύριακο. Η Χαμάς υποστηρίζει ότι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, έναν ισχυρισμό που ο ισραηλινός στρατός έχει απορρίψει ως «ψυχολογικό τρόμο».

«Κανείς δεν είναι πιο αφοσιωμένος στην απελευθέρωση των ομήρων από εμένα. Αλλά κανείς δεν θα μου κάνει κήρυγμα», είπε ο Νετανιάχου.

Η απεργία ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκφράσεις δημόσιας οργής κατά της κυβέρνησης του Νετανιάχου, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, επισημαίνουν οι Financial Times.

Παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον να επιδείξει ευελιξία για να καταστεί δυνατή μια συμφωνία ομήρων για κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου κράτησε σταθερά τη θέση για διατήρηση του ελέγχου στον λεγόμενο «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», που τώρα θεωρείται το σημαντικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματευτές.

«Αυτός ο διάδρομος είναι απαραίτητος για την ύπαρξή μας», είπε ο Νετανιάχου το βράδυ της Δευτέρας, υποστηρίζοντας ότι τα σύνορα ήταν ο «σωλήνας οξυγόνου» που επέτρεψε στη Χαμάς να μεταφέρει όπλα στη Γάζα και να «μετατραπεί σε τέρας».

«Για αυτόν τον λόγο η Χαμάς επιμένει σε αυτό. Και για τον ίδιο λόγο επιμένω σε αυτό», πρόσθεσε ο Νετανιάχου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη δυσφορία του για τη διαπραγματευτική στάση του Ισραηλινού ηγέτη νωρίτερα τη Δευτέρα. Ερωτηθείς εάν ο Νετανιάχου έκανε αρκετά για να επιτρέψει μια συμφωνία, ο Μπάιντεν απάντησε «όχι».

Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν πίστευε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν το είπε αυτό» και τόνισε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων τους τελευταίους μήνες που υποδεικνύουν την ισραηλινή ευελιξία στις μακρές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο επί μακρόν πρωθυπουργός, σε μια 15λεπτη διάλεξη γεμάτη με χάρτες, ορκίστηκε να μην εγκαταλείψει ποτέ τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας -μια θέση που επικυρώθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο σε ψηφοφορία στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι αρχηγοί ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Γ. Γκάλαντ, τάχθηκαν, όμως, υπέρ σε μια τέτοια απόσυρση ως «υποφερτό βήμα», εάν εξασφάλιζε την απελευθέρωση ομήρων.

Περίπου 101 όμηροι που συνέλαβε η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων, παραμένουν αιχμάλωτοι. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο, αλλά πιθανότατα περισσότεροι, είναι νεκροί.

Ερωτηθείς για τη διαφορά απόψεων με τον δικό του υπουργό Άμυνας, ο Νετανιάχου είπε ότι «αναμένει ότι όλοι οι υπουργοί θα δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου». Αν και δεν έχει υποσχεθεί να κρατήσει τον Γκάλαντ στη θέση του, ο Νετανιάχου είπε ότι θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργικό συμβούλιο «όσο υπάρχει εμπιστοσύνη».

«Όταν έχουμε την μπότα μας στο κρανίο [της Χαμάς], τότε είναι που θέλουν να κάνουμε παραχωρήσεις;» είπε ο Νετανιάχου, καθώς υποστήριξε ότι μόνο πρόσθετη πίεση θα ανάγκαζε τη Χαμάς να συμβιβαστεί.

«Όταν [η Χαμάς] καταλάβει ότι δεν τελειώνουμε τον πόλεμο, θα ενδώσει».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v