Εκαψε το σενάριο αριστερής κυβέρνησης ο Μακρόν

Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με τους πολιτικούς ηγέτες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, το παλάτι των Ηλυσίων ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να μην επιλέξει την εναλλακτική του NFP.

Εκαψε το σενάριο αριστερής κυβέρνησης ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μια αριστερή συμμαχία να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της Γαλλίας, ενώ εντείνει τις προσπάθειές του να συγκροτήσει έναν συνασπισμό με μετριοπαθείς πολιτικούς.

Ο Μακρόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αριστερό Nouveau Front Populaire (NFP) -το οποίο κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου αλλά απέχει πολύ από την πλειοψηφία- θα βρει απέναντι αμέσως «περισσότερους από 350 βουλευτές» στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, εμποδίζοντάς το να κυβερνήσει, σύμφωνα με το γραφείο του.

Μετά από δύο ημέρες διαβουλεύσεων του Μακρόν με τους πολιτικούς ηγέτες για τον διορισμό νέου πρωθυπουργού, το παλάτι των Ηλυσίων είπε ότι ο πρόεδρος αποφάσισε «τη θεσμική σταθερότητα της χώρας μας... απαιτεί από εμάς να μην επιλέξουμε [την NFP] εναλλακτική». Προστίθεται ότι ο Μακρόν θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων, στην προσπάθειά του να διορίσει πρωθυπουργό.

Οπως θυμίζουν οι Financial Times, η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει νέα κυβέρνηση επτά εβδομάδες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ και η κυβέρνησή του παρέμειναν στη θέση τους σε υπηρεσιακό ρόλο, αλλά με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό της Γαλλίας για το 2025 που πλησιάζει τον Οκτώβριο, η πίεση να βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση αυξάνεται.

Η άρνηση του Μακρόν να δώσει το χρίσμα της πρωθυπουργίας στη Λούσι Καστέτ, την υποψήφια του NFP, διέλυσε τις φιλοδοξίες της αριστεράς να κυβερνήσει. Η συμμαχία καλύπτει από το ακροαριστερό La France Insoumise (LFI) έως πιο μετριοπαθή κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμουνιστών και των σοσιαλιστών. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μέλη του LFI είχαν ζητήσει την απομάκρυνση του προέδρου από το κοινοβούλιο, εάν ο Μακρόν δεν δώσει το χρίσμα στην Καστέτ.

Στο πολιτικό σύστημα της Γαλλίας, ο Μακρόν, του οποίου η θητεία διαρκεί έως το 2027, διατηρεί την εξουσία να διορίζει τον πρωθυπουργό. Ο Μακρόν έχει πει ότι θέλει να σχηματίσει έναν συνασπισμό μετριοπαθών «δημοκρατικών δυνάμεων» που κυμαίνονται από την κεντροαριστερά έως τα δεξιά. Εξαιρεί το LFI καθώς και το ακροδεξιό Rassemblement National, το οποίο ήλπιζε να κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές και τώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

Το Προεδρικό Γραφείο ανέφερε ότι ο Μακρόν ενθάρρυνε τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κομμουνιστές «να προτείνουν τρόπους συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Τώρα είναι στο χέρι τους να το κάνουν». Ωστόσο, ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ δήλωσε τη Δευτέρα το βράδυ ότι δεν θα παρευρεθεί στις συναντήσεις στα Ηλύσια που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα και κάλεσε σε λαϊκές διαδηλώσεις.

Ο πρόεδρος και οι σύμμαχοί του «άνοιγαν μια σοβαρή κρίση στη χώρα μας» αρνούμενοι να ονομάσουν μια κυβέρνηση NFP και θα πρέπει να «αποδεχτούν τις συνέπειες», είπε ο Ρουσέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

Ο ηγέτης του LFI Ζαν-Λικ Μελανσόν είπε ότι ο Μακρόν είχε δημιουργήσει «μια εξαιρετικά βαριά κατάσταση» καθώς οι ηγέτες του κόμματός του επανέλαβαν την πρόθεσή τους να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τον πρόεδρο -μια απειλή που έχει λίγες πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

«Η λαϊκή και πολιτική απάντηση πρέπει να είναι γρήγορη και σταθερή», έγραψε ο Μελανσόν στο X.

Οι συντηρητικοί Les Republicains έχουν δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι δεν θα συμμετάσχουν σε έναν συνασπισμό, γεγονός που μειώνει περαιτέρω τη δεξαμενή των βουλευτών που μπορεί να απευθυνθεί ο Μακρόν για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v