Ο «Dr. Doom» λανσάρει δικό του ETF

Το Atlas America θα λαμβάνει υπόψη νέους κινδύνους που έχουν αναδυθεί όπως η κλιματική και η αποδολαροποίηση, τόνισε ο Νουριέλ Ρουμπινί.

Ο «Dr. Doom» λανσάρει δικό του ETF

Ο Νουριέλ Ρουμπινί έχει υποβάλλει αίτημα για την εισαγωγή στις ΗΠΑ του ETF με την ονομασία Atlas America, δίνοντας στους επενδυτικές την ευκαιρία να δουν πώς οι ζοφερές του προβλέψεις μεταφράζονται σε οικονομικές αποδόσεις.

Ο «Dr Doom», ο οποίος έγινε γνωστός γιατί προέβλεψε την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, στρέφεται για πρώτη φορά στη διαχείριση ενεργητικού σε ηλικία 66 ετών.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, αν δεν υπάρξουν ρυθμιστικά προβλήματα, το Atlas America θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται το φθινόπωρο.

«Συμβουλεύω διαχειριστές ενεργητικού μέσω των οικονομικών συμβούλων μου εδώ και δεκαετίες» είπε ο Ρουμπίνι στους Financial Times. «Αφού δημοσίευσα το βιβλίο Megathreats πριν από δύο χρόνια, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια σειρά  κινδύνων που αναδύονται, οι οποίοι είναι νέοι και διαφορετικοί και για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε» τόνισε. 

Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν τον υψηλότερο πληθωρισμό, την αποδυνάμωση του δολαρίου, την παγκόσμια αποδολαριοποίηση, τη σπανιότητα τροφίμων και πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την πολιτική πόλωση, τους θερμούς πολέμους, τους ψυχρούς πολέμους, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και τη χειραγώγηση μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Αυτή η οπτική οδήγησε τον Roubini να αμφισβητήσει την παραδοσιακή επενδυτική στρατηγική του χαρτοφυλακίου με 60% μετοχές και 40% ομόλογα.

«Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών συσχετίζονται αρνητικά, η στρατηγική αυτή λειτουργεί, εφόσον ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και σταθερός και δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι» τόνισε ο Ρουμπίνι. «Όμως το 2022 ο S&P υποχώρησε 15% και τα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 20%. Τα παραδοσιακά αμυντικά μέσα δεν ήταν καθόλου αμυντικά» πρόσθεσε.

Το Atlas America θα προσφέρει ένα χαρτοφυλάκιο που θα αποτελείται από βραχυπρόθεσμα ομόλογα (έως δύο χρόνια), τα οποία είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον αυξανόμενο πληθωρισμό, παράλληλα με ένα «βελτιστοποιημένο καλάθι περιουσιακών στοιχείων με χαμηλή ή αρνητική συσχέτιση», όπως ο χρυσός, εταιρείες που επενδύουν σε ακίνητα (Reits), τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και γεωργικά προϊόντα — τα οποία θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά «όταν η προσφορά τροφίμων απειλείται από το κλίμα και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις».

Ο Ρουμπίνι υποστήριξε ότι το ETF δεν αποτελεί προϊόν αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς η επενδυτική του στρατηγική είναι σχεδιασμένη για να «τα πηγαίνει καλά σε καλές εποχές», καθώς και σε κακές εποχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v