Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεθνής Αμνηστία: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία αφήνει πικρή γεύση

"Ένας δολοφόνος και άλλοι εγκληματίες που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης, έχουν πλέον απελευθερωθεί", σημείωσε ο ο Κρίστιαν Μιχρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Αμνηστίας Γερμανίας.

Διεθνής Αμνηστία: Η ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία αφήνει πικρή γεύση

Η απελευθέρωση "κατάδικων εγκληματιών", εκ των οποίων ο φερόμενος ως πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) Βαντίμ Κράσικοφ, στο πλαίσιο της μεγάλης ανταλλαγής κρατουμένων που ανακοινώθηκε σήμερα, αφήνει "μια πικρή γεύση", επικρίνει σήμερα το γερμανικό σκέλος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Κατήγγειλε επίσης "ένα βήμα προς την παράταση της (δικαστικής) ατιμωρησίας".

Είκοσι έξι φυλακισμένοι ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Ρωσίας και αρκετών δυτικών χωρών, εκ των οποίων ο άνδρας αυτός που εξέτιε ποινή φυλάκισης στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για φόνο στο Βερολίνο.

"Ένας δολοφόνος και άλλοι εγκληματίες που καταδικάστηκαν στο πλαίσιο μιας δίκαιης δίκης, έχουν πλέον απελευθερωθεί, κατά τη διάρκεια μιας ανταλλαγής προσώπων οι οποίοι το μόνο που έκαναν ήταν να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης", αποδοκίμασε ο Κρίστιαν Μιχρ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Αμνηστίας Γερμανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Βαντίμ Κράσικοφ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία ενός Τσετσένου πρώην αυτονομιστή διοικητή στη γερμανική πρωτεύουσα, με εντολές της FSB, σύμφωνα με τη γερμανική δικαιοσύνη.

Μεταξύ των δυτικών πολιτών που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, που ήταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τα τέλη του 2018.

Παρά το γεγονός ότι η Αμνηστία εκφράζει "ανακούφιση" για τις απελευθερώσεις αυτές, η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί, σύμφωνα με την οργάνωση, να ενθαρρύνει τη ρωσική κυβέρνηση σε "νέες πολιτικές συλλήψεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων διωμάτων, χωρίς τον φόβο των συνεπειών".

Καθώς οι φυλακισμένοι "χρησιμοποιούνται από τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως διαπραγματευτικό χαρτί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του", συνεχίζει η οργάνωση.

Η ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών χωρών είναι μια από τις μεγαλύτερες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, προηγούμενες έγιναν το 2022 και το 2010.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v