Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανική στροφή: Δεν αμφισβητείται το διεθνές ένταλμα κατά Νετανιάχου

Η κυβέρνηση των Εργατικών αποσύρει τη νομική αμφισβήτηση που είχαν θέσει οι Τόρις σχετικά με την κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να συλληφθεί ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Βρετανική στροφή: Δεν αμφισβητείται το διεθνές ένταλμα κατά Νετανιάχου

Η νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει την κίνηση της προκάτοχης κυβέρνησης των Συντηρητικών να αμφισβητήσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) αναφορικά με την έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν τον Μάιο ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «σκόπιμη πρόκληση λιμού σε πολίτες», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία» κατά τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εισαγγελείς του ΔΠΔ ζήτησαν επίσης την έκδοση παρόμοιων ενταλμάτων κατά των ηγετικών στελέχων της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ αλ Μάσρι και Ισμαήλ Χανίγια.

Η κίνηση του ΔΠΔ εξόργισε το Ισραήλ και τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Σε συνέντευξή του στους Sunday Times στα τέλη Μαΐου, ο εισαγγελέας αρνήθηκε ότι το Δικαστήριο εξισώνει τις δύο πλευρές. «Το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τον πληθυσμό του και να πάρει πίσω τους ομήρους», δήλωσε ο Χαν. «Αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διαπράττει εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η Βρετανία, κράτος μέλος του ΔΠΔ, είχε ζητήσει να υποβάλει νομικές παρατηρήσεις σχετικά με το αν το Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία επί Ισραηλινών να προβεί σε νομικές κινήσεις, «σε περιπτώσεις όπου η Παλαιστίνη δεν μπορεί να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία επί Ισραηλινών υπηκόων (βάσει) των Συμφωνιών του Όσλο».

Ωστόσο, έκτοτε το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα και ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η νέα κυβέρνηση θα αποσύρει την νομική κίνηση, «σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση μας ότι αυτή η απόφαση είναι θέμα του Δικαστηρίου».

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η νέα κυβέρνηση των Εργατικών, που προέκυψε στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, στη διάκριση των εξουσιών και στο κράτος δικαίου.

«Αυτή ήταν μια απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν υποβλήθηκε πριν από τις εκλογές, την οποία μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί, σύμφωνα με τη μακροχρόνια θέση μας ότι εναπόκειται στη δικαιοσύνη να αποφασίσει», τόνισε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σε Ευρωπαίους ηγέτες ότι η κυβέρνησή του θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Το ΔΠΔ, το οποίο εξετάζει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ερευνά και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων από το 2021.

Εκείνη τη χρονιά, έκρινε ότι είχε δικαιοδοσία καθώς οι παλαιστινιακές αρχές υπέγραψαν να γίνουν μέλος του Δικαστηρίου το 2015, αφού είχαν γίνει κράτος παρατηρητής των Ηνωμένων Εθνών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v