Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο «πρόεδρος» Όρμπαν έχει αναστατώσει την Ευρώπη

Εκμεταλλευόμενος την προεδρία της ΕΕ ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ακολουθεί δική του γραμμή σε μια σειρά από θέματα, ενώ οι σύμμαχοί του στην Ευρωβουλή αυξάνονται διαρκώς. Οργισμένη φον ντερ Λάιεν...

Πώς ο «πρόεδρος» Όρμπαν έχει αναστατώσει την Ευρώπη

Όσοι είχαν στοιχηματίσει ότι αυτή η προεδρία της ΕΕ δεν θα είναι σαν τις άλλες μπορούν ήδη να περάσουν από το ταμείο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, από την πρώτη κιόλας μέρα της «θητείας» του έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να ταράξει τα νερά και να αγνοήσει τη μέχρι τώρα γραμμή της Ένωσης για μια σειρά από ζητήματα.

Αποφάσισε να αναλάβει μια «ειρηνευτική πρωτοβουλία» για την Ουκρανία, το περιεχόμενο της οποίας μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ξεκίνησε μια περιοδεία από το Κίεβο. Ως εδώ καλά, αν και τα λεγόμενά του δεν ενθουσίασαν σε καμία περίπτωση τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Εκεί όμως που άρχισε να σημαίνει συναγερμός ήταν όταν χωρίς να έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ή κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πέταξε για τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Μπορεί όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να διεμήνυσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμιά «εντολή» για διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά και δεν εκπροσωπεί παρά τον… εαυτό του, αλλά ο Ρώσος συνομιλητής του δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση, τουλάχιστον εσωπολιτικά, παρουσιάζοντάς την λίγο-πολύ ως ένδειξη υποχώρησης της Δύσης.

Αλλά η περιοδεία του Όρμπαν δεν τελείωσε εκεί. Συναντήθηκε και με τους εκπροσώπους των τουρκόφωνων κρατών και στη συνέχεια με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ουσιαστικά το σημαντικότερο «σύμμαχο» της Ρωσίας διεθνώς, χρίζοντας τον εαυτό του «ειρηνοποιό». Στη συνέχεια πέταξε υπερήφανος για την εορταστική σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οργισμένη φον ντερ Λάιεν

Η ιδιωτική αυτή διπλωματία ήρθε σε μια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ανασυντάσσονται, ενόψει της έγκρισης της νέας Κομισιόν από το Ευρωκοινοβούλιο. Τη στιγμή ειδικά που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν νοιώθει να μεγαλώνει η ελευθερία κινήσεών της. Η Εσθονή Κάγια Κάλλας, που προαλείφεται να διαδεχτεί τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ, έχει τη φήμη στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι «τρώει Ρώσους για πρωινό».

Επίσης ο «καλόβολος» Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν προβλέπεται να ασχολείται με το πώς θα βάλει τρικλοποδιές στην ισχυρή πρόεδρο της Κομισιόν, όπως έκανε ο Βέλγος προκάτοχός του Σαρλ Μισέλ. Ενώ λοιπόν η φον ντερ Λάιεν θεωρούσε ότι της λύνονται τα χέρια, ο Όρμπαν ήρθε να της προκαλέσει άλλους μπελάδες, τουλάχιστον για το εξάμηνο που μόλις ξεκίνησε, αλλά είναι από τα πιο κρίσιμα στην ιστορία της ΕΕ. Όχι μόνο γιατί θα υπάρχει μια νέα Κομισιόν, αλλά και γιατί ο Όρμπαν ανήκει στους δεδηλωμένους πολιτικούς φίλους του Ντόναλντ Τραμπ, που οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ξαναβρούν μπροστά τους.

Μήνυμα και στη Μελόνι

Ο Ούγγρος «ηγεμόνας» έχει δείξει ότι δεν λογαριάζει από απειλές και παραινέσεις. Οι κριτικές της Κομισιόν ή άλλων συναδέλφων του τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας ακύρωσε χωρίς εξήγηση συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ. Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται σε ηγέτη της εθνοολαϊκιστικής δεξιάς στην Ευρώπη, αφού δεν σταματούν οι νέες εντάξεις στην ομάδα των «Πατριωτών για την Ευρώπη», που δημιούργησε μαζί με τους ομοϊδεάτες του ηγέτες των Ελευθέρων της Αυστρίας και του ΑΝΟ από την Τσεχία.

Στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσε την προσχώρησή του και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν από τη Γαλλία, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα από την Ιταλία, ο Χέερτ Βίλντερς της ολλανδικής ακροδεξιάς, αλλά και τα «αδελφά» κόμματα Vox και Chega από την Ισπανία και την Πορτογαλία αντιστοίχως.

Οι «Πατριώτες» είναι τρίτη δύναμη στην Ευρωβουλή, με τον Όρμπαν και τη Λεπέν να κρατούν τα ηνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και την επιρροή της. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα και προς την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι για το ποιος είναι ο πραγματικός κυρίαρχος στην Ευρώπη στον χώρο της εθνολαϊκιστικής Δεξιάς. Η εξάμηνη προεδρία της Ουγγαρίας θα μας προσφέρει, όπως όλα δείχνουν, άφθονες εκπλήξεις.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v