Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δανία: Στα δικαστήρια για ξέπλυμα μαμούθ €3,5 δισ. η Nordea

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στη χώρα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μονάδα Ειδικών Εγκλημάτων. Και δεν είναι το πρώτο κρούσμα για το σκανδιναβικό τραπεζικό σύστημα. Μια υπόθεση διαρκείας.

Δανία: Στα δικαστήρια για ξέπλυμα μαμούθ €3,5 δισ. η Nordea

Η αστυνομία της Δανίας απήγγειλε κατηγορίες στη Nordea Bank για τη μεγαλύτερη υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στη χώρα μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Εθνική Μονάδα Ειδικών Εγκλημάτων.

Η μονάδα, που κίνησε δικαστικές διαδικασίες αφού ερεύνησε τους ελέγχους της τράπεζας κατά του ξεπλύματος χρήματος την περίοδο 2012-2015, αποφάνθηκε ότι η υπόθεση αφορά συναλλαγές που ξεπερνούν τις 26 δισ. κορόνες Δανίας (3,5 δισ. ευρώ). Η σκανδιναβική τράπεζα, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται τη νομική αξιολόγηση των δανικών αρχών.

Οι έρευνες για θεωρούμενες παραβιάσεις των κανόνων ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από τη Nordea ξεκίνησαν το 2016, όταν η Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Δανίας κατήγγειλε τη σκανδιναβική τράπεζα. Το 2019, λίγο πριν φτάσει στο δικαστήριο η υπόθεση, η αστυνομία έλαβε πρόσθετες αναφορές για ελαττωματικούς ελέγχους συναλλαγών από Ρώσους πελάτες μέσω υποκαταστήματος στην Κοπεγχάγη, πυροδοτώντας νέο γύρο ερευνών.

Το κατηγορητήριο είναι το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα σειράς αποκαλύψεων περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συγκλόνισαν τον τραπεζικό τομέα της Σκανδιναβίας από το 2018, όταν η Danske Bank έπρεπε να παραδεχτεί ότι μεγάλο μέρος των 220 δισ. δολαρίων σε ροές στην εσθονική μονάδα της τράπεζας ήταν ύποπτο.

Στη δήλωσή της, η Nordea είπε ότι αναμένει να της επιβληθεί πρόστιμο στη Δανία για «αδύναμες διαδικασίες κατά του ξεπλύματος χρήματος στο παρελθόν».

Ο Sverre Holbek, διευθυντής πιστωτικών ερευνών της Danske Bank, είπε ότι η υπόθεση είναι «σοβαρή» και ενέχει κίνδυνο φήμης, ωστόσο πρόσθεσε ότι η σκανδιναβική τράπεζα έχει άφθονα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσει οποιοδήποτε πρόστιμο, ακόμη κι αν αποδειχθεί υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Οι μετοχές της Nordea υποχώρησαν έως και 1,5% στο Ελσίνκι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v