Εθνική Γαλλίας: Αναπάντεχος σύμμαχος για Μακρόν στη μάχη με Λεπέν

Ο... 30ετής πόλεμος της πολύχρωμης Εθνικής ποδοσφαίρου με την γαλλική ακροδεξιά και πώς η πορεία στο Euro. Ο «αλγερινός» Ζιντάν και η περίπτωση Εμπαπέ.

Εθνική Γαλλίας: Αναπάντεχος σύμμαχος για Μακρόν στη μάχη με Λεπέν

Το τελευταίο ξέσπασμα στον... 30ετή πόλεμο μεταξύ της γαλλικής ομάδας ποδοσφαίρου και της ακροδεξιάς πυροδότησε ο Μάρκους Τουράμ. Ο επιθετικός είπε «όλοι σοκαριστήκαμε» όταν οι παίκτες άκουσαν για την επιτυχία του ακροδεξιού Rassemblement National στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 9 Ιουνίου. Δεν είναι περίεργο: οι περισσότεροι παίκτες στην ομάδα έχουν καταγωγή μετανάστη και το RN αντιτίθεται στη μετανάστευση.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών από τον Εμανουέλ Μακρόν, με τον δεύτερο γύρο να έχει προγραμματιστεί για τις 7 Ιουλίου. Η καλύτερη ευκαιρία της γαλλικής ακροδεξιάς να εισέλθει ποτέ σε μια δημοκρατική κυβέρνηση θα συμπέσει με την τελευταία εβδομάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Γαλλία θεωρείται από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, γράφουν οι Financial Times.

Ο Thuram είπε: «Πρέπει να πολεμήσουμε για να μην περάσει το RN». Εξέφρασε «μηδενική αμφιβολία» ότι «όλοι στην ομάδα μοιράζονται το όραμά μου». Ο αρχηγός του, Kylian Mbappé, ήταν λίγο πιο προσεκτικός. Χωρίς να κατονομάσει το RN, είπε ότι "μοιραζόταν τις ίδιες αξίες με τον Marcus", ήταν "κόντρα στα άκρα" και προειδοποίησε: "Ελπίζω ότι θα είμαι ακόμα περήφανος που θα φοράω αυτή τη φανέλα στις 7 Ιουλίου. Δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μας».

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και το RN είναι τα δυο άκρα στο γαλλικό όραμα: Οι «Μπλε» αντιπροσωπεύουν μια χώρα ενωμένων χρωμάτων, ενώ η RN πιστεύει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Γαλλίας είναι η μετανάστευση. Μπορούν όμως οι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν στο μπλοκάρισμα του RN; Ή θα μπορούσε ο ακτιβισμός τους να δώσει στο κόμμα μια ακούσια ώθηση;

Οι «Μπλε» αποτελούν επιχείρημα στη δημόσια συζήτηση για τη μετανάστευση ήδη από το Euro του 1996, όταν ο τότε ακροδεξιός ηγέτης, Ζαν Μαρί Λεπέν, χαρακτήρισε ότι ήταν «τεχνητό να φέρνεις παίκτες από το εξωτερικό και να τους αποκαλείς «Γαλλική ομάδα».

Σχεδόν κάθε παίκτης γεννήθηκε στη Γαλλία, αλλά σύμφωνα με την παραδοσιακή ακροδεξιά άποψη, κανείς με μεταναστευτική καταγωγή δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικά Γάλλος. Ο Λεπέν είχε αποκαλέσει τον θρυλικό παίκτη Ζινεντίν Ζιντάν «Αλγερινό γεννημένο στη Γαλλία». Η εθνική ομάδα είχε απαντήσει τότε. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, σήμερα είναι προπονητής της Γαλλίας, είχε δηλώσει ότι ο Λεπέν «είπε ανοησίες».

Όμως 0 Λεπέν γνώριζε ότι πολλοί ψηφοφόροι συμφωνούσαν μαζί του. Μια μικτή γαλλική ομάδα κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1998, ωθώντας τον τότε πρόεδρο Ζακ Σιράκ να επαινέσει «μια τρίχρωμη και πολύχρωμη Γαλλία», ωστόσο δύο χρόνια αργότερα, έρευνα της γαλλικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι το 36% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι υπήρχαν «πάρα πολλοί παίκτες ξένης καταγωγής στη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα».

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το 2002, όταν ο Λεπέν έφτασε στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών. Το κόμμα του «δεν αντιστοιχούσε καθόλου στις αξίες της Γαλλίας», δήλωνε ο Ζιντάν. Η γαλλική ομάδα από κοινού καταδίκασε τις «έννοιες του αποκλεισμού και του ρατσισμού».

Αλλά η κατάσταση των ποδοσφαιριστών της Γαλλίας, ίσως ειδικά αυτών που δεν είναι λευκοί, είναι ανασφαλής. Είναι αγαπητοί όταν κερδίζουν και συμπεριφέρονται καλά, και κατηγορούνται όταν δεν το κάνουν. Η ομάδα πέρασε μια μεγάλη κάμψη από το 2010, όταν σκανδάλισε τους οπαδούς κάνοντας απεργία κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέχρι το 2015, όταν ο επιθετικός Καρίμ Μπενζεμά αποκλείστηκε από τους «Μπλε» μετά από μια υπόθεση γνωστή ως "la sextape". (Κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβιασμού το 2021.) Ο Μπενζεμά, ένας ευσεβής μουσουλμάνος, είναι από καιρό σύμβολο μίσους για την ακροδεξιά.

Ένας βετεράνος μαχητής στον αγώνα του ποδοσφαίρου με την ακροδεξιά είναι ο πατέρας του Marcus Thuram, Lilian. Δεξιός μπακ στην ομάδα του 1998, είναι επίσης αντιρατσιστής ακτιβιστής. Ο Thuram, που εμπλέκεται συχνά σε διενέξεις με τους ακροδεξιούς, κάποτε δήλωσε: «Προσωπικά, δεν είμαι μαύρος. Είμαι Γάλλος."

Ακριβώς όπως ο Marcus Thuram διαδέχθηκε τον πατέρα του στους «Μπλε», η Marine Le Pen αντικατέστησε τον δικό της ως ηγέτης της ακροδεξιάς. Είπε ότι το άθλημα που προτιμά είναι το ράγκμπι - ένα παιχνίδι που σχετίζεται με μια πιο λευκή, αγροτική Γαλλία. Όταν ο Ζιντάν την επέκρινε το 2017, εκείνη απάντησε: «Δεδομένου του τι κερδίζει, καταλαβαίνω ότι ψηφίζει Μακρόν».

Η Λεπέν εφαρμόζει την τυπική ακροδεξιά γραμμή επίθεσης κατά των ποδοσφαιριστών: ότι είναι άσχετοι, υπερπληρωμένοι ομογενείς, των οποίων η πίστη μοιράζεται μεταξύ της Γαλλίας και των χωρών καταγωγής των γονιών τους. Πολλοί Γάλλοι εξέφρασαν παρόμοιες απόψεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα. Ο Τζόρνταν Μπαρντέλα, υποψήφιος πρωθυπουργός του RN, είπε ότι νιώθει «λίγο ντροπιασμένος» που βλέπει πολυεκατομμυριούχους να «δίδουν μαθήματα σε ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα, που δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς, που δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε γειτονιές».

Οι παίκτες ελπίζουν να κινητοποιήσουν νέους και ψηφοφόρους εθνοτικών μειονοτήτων ενάντια στο RN. Στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2022, η συμμετοχή ήταν μόλις 46%. Αλλά το RN βάζει ένα διαφορετικό στοίχημα. Στοχεύει να συγκεντρώσει όλους τους επικριτές του ποδοσφαίρου με παίκτες που έχουν μεταναστευτική καταγωγή, αλλά και τη γαλλική ελίτ.

Όπως και στην περίπτωση των celebrities που βάλλουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, δεν είναι σαφές εάν οι επιθέσεις των ποδοσφαιριστών θα βλάψουν το RN ή θα το βοηθήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v