Βρώμικο χρήμα: Το Μονακό κινδυνεύει να μπει στη «γκρίζα λίστα»

Δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στην αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρήματος.

Βρώμικο χρήμα: Το Μονακό κινδυνεύει να μπει στη «γκρίζα λίστα»

Το Μονακό, το οποίο φιλοξενεί τους περισσότερους εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, κινδυνεύει να προστεθεί σε έναν διεθνή οικονομικό "γκρίζο κατάλογο" ήδη από την επόμενη εβδομάδα, επειδή δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στην αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρήματος.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αναμένεται να προσδιορίσει δημοσίως ότι το πριγκιπάτο θα μπει σε αυξημένη παρακολούθηση για την αντιμετώπιση των στρατηγικών ελλείψεων στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στις 28 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα της ολομέλειάς της στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία καθώς το θέμα είναι ιδιωτικό.

Παρά τις κάποιες προόδους τους τελευταίους μήνες, οι άνθρωποι δήλωσαν ότι παραμένουν σημαντικές ελλείψεις από τότε που οι Ευρωπαίοι επιθεωρητές επέπληξαν το Μονακό στα τέλη του 2022 για την αναποτελεσματική δίωξη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και οι καταχωρίσεις αποφασίζονται με βάση τη συναίνεση των μελών της FATF.

Ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία του Μονακό. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπίστωσε σε έκθεση του 2021 ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στη γκρίζα λίστα παρουσίασαν "μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση των εισροών κεφαλαίων".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v