Η άνω βουλή του ελβετικού Κοινοβουλίου απέρριψε σήμερα μια πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σύμφωνα με την οποία η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας πως οι ελβετικές αρχές κάνουν ήδη αρκετά προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή.
Με ψήφους 31 υπέρ και 11 κατά, τα μέλη της άνω βουλής τάχθηκαν υπέρ μιας πρότασης που κατακρίνει αυτό που χαρακτηρίζει «δικαστικό ακτιβισμό» του ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Η πρόταση καταλήγει πως η Ελβετία «δεν βλέπει τον λόγο να λάβει περεταίρω δράση» σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου στις 9 Απριλίου, υποστηρίζοντας πως οι προσπάθειες που κατέβαλε στο παρελθόν και καταβάλλει τώρα στο πλαίσιο της πολιτικής της για το κλίμα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ορίζει το δικαστήριο στην απόφασή του.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ μίας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων που οδήγησαν την Ελβετία στο δικαστήρια σχετικά με τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζοντας πως οι αποτυχίες της παραβιάζουν τα δικαιώματά τους.
Η απόφαση ανέφερε πως η Ελβετία έχει τη νομική υποχρέωση να κάνει περισσότερα προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές. Ωστόσο δέχθηκε εκτεταμένες επικρίσεις εντός της χώρας, και ένας Ελβετός υπουργός είπε πως η απόφαση δεν συμβιβάζεται με την άμεση δημοκρατία.
Η Ελβετία, όπου τα δημοψηφίσματα δοκιμάζουν τακτικά τα όρια της εθνικής χάραξης πολιτικής, έχει δεσμευθεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Η κυβέρνηση είχε προτείνει ισχυρότερα μέτρα για την επίτευξη του στόχου, όμως οι Ελβετοί ψηφοφόροι τα είχαν απορρίψει σε δημοψήφισμα το 2021.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ελβετική κοινοβουλευτική επιτροπή είχε απορρίψει την απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ