Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ινδία: Ξεκινά διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ο Μόντι

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε 240 έδρες από τις 543 έδρες στην Κάτω Βουλή, όπου θα παραμείνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη. Ανοδικά κινούνταν οι ινδικές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης, μετά το sell-off της προηγούμενης ημέρας.

Ινδία: Ξεκινά διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης ο Μόντι

Ο Ναρέντρα Μόντι πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με μικρότερα κόμματα, αφού οι εκλογές στην Ινδία δεν εξασφάλισαν αυτοδυναμία στο κόμμα του Bharatiya Janata, στο μεγαλύτερο πολιτικό πλήγμα που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός εδώ και μια δεκαετία.

Τα χρηματιστήρια στην Ινδία κινούνταν ανοδικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Τετάρτης, μετά το sell-off της προηγούμενης ημέρας, καθώς διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των επενδυτών για ένα πιο σταθερό πολιτικό τοπίο κατά την τρίτη πενταετή θητεία του Μόντι.

Ο δείκτης Nifty 50 των κορυφαίων μετοχών της Ινδίας σημείωσε άνοδο έως και 2,6%, έχοντας υποχωρήσει 5,9% την Τρίτη, αντικατοπτρίζοντας παρόμοια άνοδο και πτώση με τον δείκτη αναφοράς BSE Sensex.

Οι μετοχές των εταιρειών που ανήκουν στον μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος είναι σύμμαχος του Μόντι, κινούνται επίσης υψηλότερα μετά τη βουτιά που σημείωσαν την Τρίτη. Η Adani Enterprises κατέγραψε άνοδο έως και 4%, προτού περιορίσει τα κέρδη.

Τα τελικά αποτελέσματα των ινδικών εκλογών έδειξαν ότι το BJP είχε χάσει την πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2014. Το κυβερνών κόμμα κέρδισε 240 έδρες από τις 543 έδρες στην Κάτω Βουλή, όπου θα παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα. Το αντιπολιτευόμενο μπλοκ ΙΝΔΙΑ, με επικεφαλής το πρώην κυβερνών Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο, είχε καλύτερη επίδοση από την αναμενόμενη, κερδίζοντας 234 έδρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v