Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν

Οι πέντε υποψήφιοι παρουσίασαν τις θέσεις τους στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο οικονομία και θέσεις εργασίας, άμυνα και ασφάλεια, κλίμα και περιβάλλον, δημοκρατία, μετανάστευση, τεχνολογία. Δείτε το βίντεο.

Το ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων της Κομισιόν

Πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το το ντιμπέιτ της Eurovision ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους για την προεδρία της Επιτροπής.

Ο Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Σάντρο Γκότζι (Ιταλία, Renew Europe Now), η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Τερί Ράιντκε (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών) συμμετείχαν στην τηλεμαχία που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας, την άμυνα και την ασφάλεια, το κλίμα και το περιβάλλον, τη δημοκρατία και την ηγεσία, τη μετανάστευση και τη συνοριακή πολιτική και την καινοτομία και την τεχνολογία.

Ερωτήσεις υποβλήθηκαν από το κοινό στην αίθουσα της ολομέλειας, από θεατές που παρευρέθηκαν στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Γραφείων του Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από τους δύο συντονιστές της συζήτησης. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν επίσης να απαντήσουν σε εξατομικευμένες ερωτήσεις, σε συνεντεύξεις τύπου «in the spotlight».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο το ντιμπέιτ εδώ.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μόνο με αυτές», ανέφερε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν Νίκολας Σμιτ επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

Tη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τη μετεκλογική συνεργασία υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα τόνισε ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

Απαντήσεις 30” για την ανεργία και τη φτώχεια

Το πρώτο από τα έξι θέματα ήταν η οικονομία και η εργασία και συγκεκριμένα οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν τι θα κάνουν για την ανεργία και τη φτώχεια, ενώ η απάντηση δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 30 δευτερόλεπτα, μεταδίδει ηΕΡΤ.

Ο Νικολά Σμιτ τόνισε ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας.

Η Τερί Ράιντκε επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν «πράσινες δουλειές» και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα».

Ο Σάντρο Γκότζι απάντησε με αναφορά στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις, γιατί «δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα».

Ο Βάλτερ Μπάιερ απάντησε «ναι στη διεύρυνση, αλλά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στη Δημοκρατία». «Μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την ΕΕ στα θέματα αντιμετώπισης της φτώχειας σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του τοποθέτηση.

Ακολούθησε το «μονόλεπτο του Νίκολας Σμιτ», κατά το οποίο ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απευθύνθηκε στο κοινό και επεσήμανε ότι προτεραιότητες του για την οικονομία και την εργασία είναι:

  • ποιοτικές συνθήκες εργσιασίας
  • ισότητα για τις γυναίκες
  • η επιθυμία των νέων για πράσινη μετάβαση να εφαρμοστεί
  • αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε αποτελέσματα μέσω μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου», τόνισε.

Φον ντερ Λάιεν: Να γίνει ασπίδα ευρωάμυνας όπως ζήτησε ο Μητσοτάκης

Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση στην Ουκρανία ή να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών μελών που τέθηκε, ο Νίκολα Σμιτ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο.

Ακολούθως η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε: «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να τη στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».

Ο Γκότζι τόνισε ότι «ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Γινόμαστε ουρά πίσω από ΗΠΑ και Κίνα» και τόνισε ότι «για κάθε ευρώ άμυνας, άλλο ένα για την εκπαίδευση».

Η Ράιντκε κάλεσε να είναι όλοι μαζί ενάντια στην απειλή του Πούτιν και πρότεινε Ταμείο για αμυντικές δαπάνες.

Η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα, είπε ο Μπάιερ. «Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία, πρόσθεσε ο Βάλτερ Μπάιερ και η απάντηση της προέδρου της Κομισιόν και υποψήφιας του Λαϊκού Κόμματος ήταν ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμαυνας αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο Πάγιο, ενώ η ΕΕ παραμένει πάγια υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

Ο Γκόζι αμφισβήτησε επίσης την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: «Δεν καταλαβαίνω το άνοιγμα της Ούρσουλα σε Τζόρτζια Μελόνι ή στο ακροδεξιό VOX της Ισπανίας».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερθεμάτισε και τόνισε ότι 3,7 εκατομμύρια μετανάστες εισήλθαν νόμιμα στην αγορά εργασίας από 1 εκατομμύριο αιτήσεις ασύλου. «Εμείς αποφασίζουμε ποιος θα έρχεται, όχι οι διακινητές. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, όσοι δικαιούνται να παραμένουν θα παραμένουν, οι άλλοι θα επιστρέφουν».

Αντίθετα, ο Νίκολας Σμιτ τόνισε ότι υποστηρίζει το Σύμφωνο Μετανάστευσης αλλά χρειάζεται βελτίωση, καθώς δικτάτορες όπως στην Τυνησία προωθούν μετανάστες στην έρημο. «Η γιαγιά μου πέθανε στο Άουσβιτς γιατί οι λεγόμενες δυτικές δημοκρατίες δεν άνοιγαν τις πόρτες τους σε πρόσφυγες», πρόσθεσε.

Ιταλοί και Γάλλοι Σοσιαλιστές ψήφισαν κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης, επεσήμανε ο Σάντρο Γκότζι, και πρόσθεσε: «Οταν κινδυνεύουν τους σώζουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαίοι και ξέρω καλύτερα από όλους ότι ο διχασμός των Ευρωπαίων έκανε νεκροταφείο τη Μεσόγειο», τόνισε ο Ιταλός υποψήφιος.

Κλίμα και περιβάλλον

Στην ερώτηση αν μπορούν να εφαρμοστούν οι στόχοι της κλιματικής πολιτικής χωρίς επιβάρυνση της οικονομικής ανάπτυξης, πρώτη απάντησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που υπερθεμάτισε. Ο Νίκολα Σμιτ ζητησε κοινωνικό διάλογο με τους εταίρους «ώστε να δείξουμε ότι όλοι μπορούν να επωφεληθούν».

Σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στην πράσινη μετάβαση, η Ράιντκε τόνισε ότι χρειάζεται πράσινη βιομηχανική συμφωνία και επειγόντως μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. «Χρειάζεται αειφορία και βιωσιμότητα και για περιβάλλον και γεωργία και εισόδημα. Και αναδιανομή των επιδοτήσεων», είπε η γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Δημοκρατία και ηγεσία

Να ψηφίζουμε απευθείας για πρόεδρο της Επιτροπής από το 2029 πρότεινε ο Σάντρο Γκότζι.

Πρέπει να αποκρούσουμε και όχι να υιοθετούμε ατζέντα της ακροδεξιάς, τόνισε ο Βάλτερ Μπάιερ.

Σε ερώτηση αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, η Φον ντερ Λάιεν είπε:

«Είναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρες αρχές, με ποιους θέλουμε να συνεργαστούμε στη νέα Ευρωβουλή. Πρέπει να είναι υπέρ της Ευρώπης, πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν και πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου. Υπάρχουν ευρωπαϊκά κόμματα υπέρ του Πούτιν που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας και δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

ΗΤερί Ράιντκε ανέφερε: «Πρέπει να αποκρούσουμε και όχι να υιοθετούμε ατζέντα της ακροδεξιάς».

Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, δεν θα εκπροσωπηθούν στο debate. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, αν και έχει επικεφαλής υποψήφιο, έχει απορριφθεί επειδή ανήκει στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν ότι υπάρχει πολιτικό κίνητρο πίσω απ' αυτό.

H πρώτη τηλεμαχία στα τέλη Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ. Η δεύτερη, που συνδιοργανώθηκε από το Bruegel και τους Financial Times, επικεντρώθηκε σε οικονομικά θέματα και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προ ημερών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v