Eurogroup: Μείωση γραφειοκρατίας για επιχειρήσεις και επενδυτές

Το προσχέδιο της συμφωνίας με επίκεντρο τις αγορές κεφαλαίων. Αβεβαιότητα στις προβλέψεις και «ευχές» για γρήγορη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Eurogroup: Μείωση γραφειοκρατίας για επιχειρήσεις και επενδυτές

Το προσχέδιο για την εμβάθυνση του εποπτικού πλαισίου στις αγορές κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν εκ νέου σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Με αρκετά φλέγοντα θέματα να μένουν εκτός ατζέντας και να μεταφέρονται για το επίσημο Eurogroup τoυ Μαρτίου, οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης συναντιούνται σήμερα για να συζητήσουν πώς να απλουστευθεί η διαδικασία σε ό,τι αφορά το διασυνοριακό επιχειρείν.

Τα επιχειρηματικά λόμπι σε όλες τις χώρες πιέζουν για μείωση της γραφειοκρατίας και μετά από πολλές αναβολές στο προηγούμενο Eurogroup, οι υπουργοί κατέληξαν σε ένα προσχέδιο με βάση προτάσεις της Κομισιόν, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα.

Σύμφωνα με τις διαρροές, οι υπουργοί ζητούν από την Κομισιόν:

  1. Να παρουσιάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής, ώστε οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές που έχουν σημαντική διασυνοριακή δραστηριότητα να μπορούν να υπάγονται σε αυτήν και να γλιτώνουν τη διπλή ή και τριπλή γραφειοκρατία της κάθε χώρας. Την εποπτεία μιας τέτοιας διαδικασίας θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (ESMA).
  2. Μια άλλη επιλογή είναι να υπάρχουν τα λεγόμενα «εποπτικά κολέγια», που θα συντονίζονται από την ESMA κατά περίπτωση, ώστε να μειωθούν τα κόστη συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.
  3. Μια τρίτη επιλογή θα ήταν η ενιαία εποπτεία για οντότητες τρίτων χωρών και η διαχείριση των εγγράφων τους, χωρίς τις σημερινές χρονοβόρες διαδικασίες.

Οι υπουργοί κινούνται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό και αφορούν την επίσπευση της προόδου για την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου, μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει και πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2029.

Οι εθνικές χρηματοδοτήσεις και τα ΕΣΠΑ

Στο πλαίσιο των «ενοποιήσεων» εντάσσεται και η προοπτική οι ξένες επιχειρήσεις να μπορούν να κάνουν χρήση των εθνικών πόρων ή ΕΣΠΑ στις χώρες τις οποίες δραστηριοποιούνται σημαντικά. Απώτερος στόχος είναι να έχουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερες επιλογές χρηματοδότησης, όπως και να διευκολυνθεί η μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. παρέχονται από τον τραπεζικό κλάδο.

Οι υπουργοί ζητούν, επίσης, περαιτέρω σύγκλιση στις απαιτήσεις για τις εισηγμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος και να έχουν οι επιχειρήσεις πιο εύκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Το προσχέδιο που συζητείται σήμερα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η έλλειψη μιας πιο βαθιάς και αποτελεσματικής αγοράς για τη διαχείριση του κινδύνου στην Ευρώπη -ειδικά στις νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο ανάπτυξης- συνεχίζει να αναγκάζει πολλές από τις πιο δυναμικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της Ε.Ε. να αναζητούν χρηματοδότηση εκτός συνόρων.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρει το προσχέδιο, η Κομισιόν θα πρέπει να βρει λύσεις στα εμπόδια για τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων. Εάν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν περαιτέρω ενστάσεις στις προτάσεις της Κομισιόν, η πρόταση αναμένεται να υιοθετηθεί τον Μάρτιο.

Χειμερινές προβλέψεις

To Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί, αλλά όχι σε βάθος, με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν. Με τη σοβαρή πιθανότητα οι προβλέψεις να αναθεωρηθούν την Άνοιξη, οι υπουργοί δεν έχουν παρά να αναμένουν το πρώτο τρίμηνο του 2024 για να έχουν μια εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι χειμερινές ενδιάμεσες προβλέψεις μείωσαν τις προοπτικές ανάπτυξης για φέτος και θέτουν τον πληθωρισμό σε πιο συγκρατημένη πτωτική πορεία από την ετήσια προβλεπόμενη.

Η οικονομική δραστηριότητα το 2023 εκτιμάται πλέον ότι έχει επεκταθεί μόνο κατά 0,5% τόσο στην ΕΕ όσο και στη ζώνη του ευρώ. Οι προοπτικές ανάπτυξης για το 2024 αναθεωρούνται σε 0,9% στην ΕΕ και 0,8% στη ζώνη του ευρώ.

Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ (δείκτης τιμών καταναλωτή) της ΕΕ προβλέπεται να μειωθεί από 6,3% το 2023 σε 3% το 2024 και 2,5% το 2025. Στη ζώνη του ευρώ, προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2023 σε 2,7% το 2024 και σε 2,25% το 2025.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θεωρούνται οι πιο κρίσιμες, καθώς οι αγορές αλλά και οι κυβερνήσεις αδημονούν για τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στο σημερινό Eurogroup θα παρίσταται και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κ. Λαγκάρντ, η οποία όμως τον τελευταίο καιρό κρατά σιγή ασυρμάτου και δεν δίνει την παραμικρή ένδειξη εάν γέρνει προς μια μείωση των επιτοκίων το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου.

Προφανώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ερωτήματα για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και η εσωστρέφεια της Κίνας, που αντιμετωπίζει και σοβαρές προκλήσεις στην οικονομία, ανάγκασαν τη Λαγκάρντ να κάνει ένα βήμα πίσω. Τον Ιανουάριο, από το βήμα του Νταβός, είχε δώσει σήμα για μείωση γύρω στον Μάιο.

Όμως, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, ακολούθησε την παλαιά σχολή Ζαν-Κλοντ Τρισέ και δεν έδωσε κανένα σήμα. Αρκέστηκε απλά να επαναλάβει την πρόταση ότι «οι τρέχουσες αποπληθωριστικές τάσεις θα συνεχίσουν, όμως το ΔΣ της ΕΚΤ πρέπει να είναι βέβαιο ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει στον στόχο του 2% μακροπρόθεσμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v