Σε κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών

«SOS» από την ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών που απειλείται από το κύμα φθηνών κινεζικών εξαγωγών. Πιέσεις στις Βρυξέλλες για μέτρα στήριξης και κυρώσεις κατά της Κίνας.

Σε κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία φωτοβολταϊκών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει αγώνα δρόμου για να σώσει τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών καθώς η βιομηχανία προειδοποιεί ότι απομένουν λίγες εβδομάδες για να αποφευχθεί η κατάρρευσή της.

Όπως μεταδίδει το Politico, oι παραγωγοί φωτοβολταϊκών προειδοποιούν ότι είναι αντιμέτωποι με μια υπαρξιακή κρίση λόγω των κινεζικών επιδοτήσεων, οι οποίες όπως υποστηρίζουν έχουν πλημμυρίσει την Ε.Ε. με φθηνά φωτοβολταϊκά και δημιουργούν πλεόνασμα προσφοράς που προκαλεί κύμα χρεοκοπιών.

«Η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική», δήλωσε ο Γιόχαν Λίνταλ, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Παραγωγής Φωτοβολταϊκών (ESMC), το οποίο εκπροσωπεί τους ευρωπαίους παραγωγούς. «Μπορεί να χάσουμε το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τους επόμενους δύο μήνες, αν δεν υπάρξει ισχυρό πολιτικό μήνυμα» πρόσθεσε.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή εξαρτώμεθα σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές, προκειμένου να φτάσουμε στους στόχους της Ε.Ε. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, οποιοδήποτε πιθανό μέτρο πρέπει να εξεταστεί με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει εμείς οι ίδιοι σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση» δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαία επίτροπος Οικονομικών Υπηρεσιών, Μέιριντ ΜακΓκίνες.

«Η αγορά μας δέχεται επίθεση από φθηνότερες εισαγωγές από τρίτες χώρες που τροφοδοτούνται από τεράστιες επιδοτήσεις», δήλωσε ο Λιούντας Μαζούλις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Πρέπει να σκεφτούμε την παροχή άμεσης στήριξης στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών».

«Περιμένω περισσότερα από την Επιτροπή… γιατί διαφορετικά, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους μας [βιομηχανικής πολιτικής]», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός ευρωβουλευτής Ματίας Έκε των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Η συζήτηση για το πώς και εάν θα σωθεί η βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Ευρώπης έρχεται καθώς οι Βρυξέλλες υιοθετούν μια ολοένα και πιο δυναμική στάση απέναντι στο Πεκίνο.

Το περασμένο φθινόπωρο η Ε.Ε. ξεκίνησε έρευνα για το εάν οι κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα βλάπτουν τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η έρευνα προκάλεσε την απάντηση της Κίνας, η οποία στοχοποίησε το γαλλικό μπράντι.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. θέλει να αποφύγει την υπερβολική εξάρτηση από μια και μόνο χώρα για τον ενεργειακό της εφοδιασμό, ιδίως αφότου η Ρωσία διέκοψε ξαφνικά τις εξαγωγές φυσικού αερίου το 2022 εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη.

Η βιομηχανία φωτοβολταϊκών, που εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τη SolarPower Europe και την ESMC, παροτρύνει εδώ και μήνες τις ευρωπαϊκές αρχές να λάβουν μέτρα στήριξης του κλάδου.

Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η στήριξη της ΕΕ στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών είναι μάταιη δεδομένου ότι η μικροσκοπική βιομηχανία του μπλοκ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα μακροπρόθεσμα. Το Πεκίνο ελέγχει πάνω από το 80% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας, ενώ η ΕΕ παρήγαγε μόλις το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκατέστησε πέρυσι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v