Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμάς: Πρόωρο να μιλάμε για εκεχειρία στη Γάζα

Αφού εξεταστεί διεξοδικά η νέα πρόταση, «θα ανακοινώσουμε τη θέση μας με βάση τη βούληση να τερματιστεί το ταχύτερο η επίθεση εναντίον του λαού μας», δηλώνει ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης από τη Βηρυτό.

Χαμάς: Πρόωρο να μιλάμε για εκεχειρία στη Γάζα

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στον Λίβανο δήλωσε ότι το κίνημα είναι ανοιχτό στις συνομιλίες για να τερματιστεί η ισραηλινή «επίθεση» στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως είναι ακόμη πρόωρο να γίνεται λόγος για συμφωνία νέας ανακωχής.

Σχέδιο συμφωνίας για δεύτερη ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που καταρτίστηκε από τους μεσολαβητές, το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, προβλέπει κυρίως την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά σωφρονιστικά καταστήματα.

«Η Χαμάς επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε πρωτοβουλία (...) που θα τερματίσει τη βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Οσάμα Χαμντάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό.

Επιβεβαίωσε πως το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης έλαβε την πρόταση για να κηρυχθεί ανακωχή, προσθέτοντας πως λείπουν σημαντικές λεπτομέρειες. Αυτή «η πρόταση είναι συμφωνία πλαίσιο που πρέπει να μελετηθεί (...) Δεν μπορεί ακόμα να γίνεται λόγος για συμφωνία».

Αφού εξεταστεί διεξοδικά, «θα ανακοινώσουμε τη θέση μας, η οποία θα είναι βασισμένη (...) στη βούλησή μας να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό η επίθεση εναντίον του λαού μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η πρώτη φάση της πρότασης προβλέπει πως θα κηρυχθεί ανακωχή με διάρκεια έξι εβδομάδων και θα απελευθερωθούν 200 ως 300 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ θα εισέρχονται καθημερινά στον θύλακο 200 ως 300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο κ. Χαμντάν εξάλλου αναφέρθηκε στην απόφαση δώδεκα και πλέον χωρών να προχωρήσουν στην αναστολή της χρηματοδότησης της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), εξαιτίας της πολεμικής μετά τις κατηγορίες του Ισραήλ περί συμμετοχής εργαζομένων της στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Κατήγγειλε το «ανεύθυνο μέτρο με βάση τις σιωνιστικές κατηγορίες» και τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων, καλώντας «τη διοίκηση της UNRWA να μην υποταχθεί».

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 27.365 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το Ισραήλ έπληξε «χιλιάδες» θέσεις της Χεζμπολάχ σε Συρία και Λίβανο 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως έχει πλήξει χιλιάδες στόχους, θέσεις και εγκαταστάσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, τόσο στον Λίβανο όσο και στη Συρία, αφότου ξέσπασε στις αρχές Οκτωβρίου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Επιτεθήκαμε σε υποδομές της Χεζμπολάχ στη Συρία» μετά την 7η Οκτωβρίου, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί. Επλήγησαν με χερσαία και αεροπορικά μέσα «πάνω από 50 στόχοι», δήλωσε, μολονότι το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει δημόσια τις επιχειρήσεις που διεξάγει στη συριακή επικράτεια.

Αναφέρθηκε επίσης σε πλήγματα εναντίον «3.400 και πλέον στόχων», εγκαταστάσεων και θέσεων της Χεζμπολάχ «σε όλο τον νότιο Λίβανο», διαβεβαιώνοντας πως πάνω από 200 «τρομοκράτες και διοικητές τους» σκοτώθηκαν την περίοδο αυτή.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει κανέναν από τους ισχυρισμούς αυτούς με ανεξάρτητο τρόπο.

Από την επομένη της επίθεσης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ, ένοπλο κίνημα προσκείμενο στο Ιράν, σύμμαχο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και της Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ λέει συχνά πως βάζει στο στόχαστρο θέσεις του ισραηλινού στρατού σε τομείς της μεθορίου, σε ένδειξη υποστήριξης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ ανταποδίδει πλήττοντας στόχους στον νότιο Λίβανο.

Σε σχεδόν τέσσερις μήνες, έχουν σκοτωθεί 218 άνθρωποι —στην πλειονότητά τους μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι και δημοσιογράφοι— στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν χαθεί οι ζωές δεκαπέντε ανθρώπων, εννέα στρατιωτικών και έξι αμάχων, σύμφωνα με τον στρατό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v