Οι διευθυντές της Μοσάντ και της CIA θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό του Κατάρ στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, για να συζητήσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απελευθέρωση ομήρων, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν στους Times of Israel.
Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει επίσης ο αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ, είπε μια πηγή.
Η CIA, η οποία έχει πολιτική να μην αποκαλύπτει τα ταξίδια του διευθυντή, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συνάντηση, η οποία αποκαλύφθηκε αρχικά από τη Washington Post.
Ο Μπερνς και ο Μπαρνέα συναντήθηκαν προηγουμένως με αξιωματούχους του Κατάρ και της Αιγύπτου για να βοηθήσουν στη σύναψη μιας βραχύβιας, εβδομαδιαίας εκεχειρίας στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την οποία απελευθερώθηκαν 105 όμηροι. Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας άλλης συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, έκτοτε απέτυχαν.
Η Χαμάς επέμεινε ότι θα απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα, εάν το Ισραήλ απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, κάτι που το Ισραήλ έχει απορρίψει κατηγορηματικά, και απαίτησε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα αναζητά επίσης εγγυήσεις ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τις μάχες μετά την εκεχειρία, σε μια προσπάθεια να παραμείνει στην εξουσία.
Λέγεται ότι το Ισραήλ πρότεινε πρόσφατα εκεχειρία δύο μηνών, με αντάλλαγμα τη σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων, μια πρόταση που η Χαμάς απέρριψε, σύμφωνα με Αιγύπτιους αξιωματούχους, αλλά οι συνομιλίες φαίνεται ότι συνεχίστηκαν. Σύμφωνα με την πρόταση, κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες.
Η ισραηλινή κυβέρνηση αντιμετώπισε αυξανόμενες πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες για να συνάψει μια άμεση συμφωνία για τους ομήρους, με διαδηλωτές να διοργανώνουν συγκεντρώσεις και να αποκλείουν δρόμους.
Η συμφωνία που πρόκειται να συζητηθεί, θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων σε φάσεις αρκετών μηνών, με τον πόλεμο να διακόπτεται και χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους να απελευθερώνονται.
Ωστόσο, ένα τεράστιο χάσμα παραμένει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δεδομένου ότι το Ισραήλ αρνείται να συμφωνήσει σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ενώ η Χαμάς δεν θα συμφωνήσει να απελευθερώσει τους υπόλοιπους ομήρους, αν δεν το κερδίσει αυτό.