Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε «εύκολα» να μετατραπεί σε μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση, καθώς ταξιδεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εντάσεις και να παροτρύνει το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα.
«Αυτή είναι μια στιγμή βαθιάς έντασης στην περιοχή», είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Κυριακής στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. «Πρόκειται για μια σύγκρουση που θα μπορούσε εύκολα να κάνει μεταστάσεις, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ακόμη περισσότερα δεινά».
Το Κατάρ, το οποίο διατηρεί δεσμούς με τη Χαμάς, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μεσολάβησης στη σύγκρουση, βοηθώντας στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 Ισραηλινών ομήρων.
Ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας με τον Μπλίνκεν, ζήτησε ευρύτερη κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τη βία, απηχώντας πολλούς ηγέτες σε όλο τον αραβικό κόσμο. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ απορρίπτουν αυτή την επιλογή, υποστηρίζοντας ότι θα επέτρεπε στη Χαμάς να εξαπολύσει νέες επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου, που σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς.
Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι και τον βασιλιά Αμπντουλάχ Β' την Κυριακή, μία ημέρα μετά τις στάσεις σε Τουρκία και Ελλάδα.
Προσγειώθηκε στην Ντόχα το απόγευμα της Κυριακής και ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ακολούθησαν στάσεις στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο. Είναι η τέταρτη επίσκεψή του στην περιοχή από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.
Ο Μπλίνκεν, ερωτηθείς επανειλημμένα για τις αυξανόμενες απώλειες Παλαιστινίων, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους. Πάνω από 22.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε τις εκκλήσεις για διαρκή ειρήνη, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
«Είναι απολύτως επιτακτική ανάγκη να γίνουν περισσότερα, το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους και μαζί με άλλους, για να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει εκεί που χρειάζεται», είπε ο Μπλίνκεν. «Αυτό θα είναι ένα θέμα που θα εστιάσω όταν φτάσω στο Ισραήλ».
Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εξαρτήσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια προς το Ισραήλ για να περιορίσουν τη βία -την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «άξια σκέψης»-, ο Μπλίνκεν απάντησε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν πάντα τη χρήση όπλων που παρέχουν σε συμμάχους και εταίρους.
«Οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια παρέχουμε σε οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, συνοδεύεται από απαιτήσεις -συμπεριλαμβανομένης της χρήσης των όπλων σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τους νόμους του πολέμου», είπε. «Και αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε πολύ προσεκτικά σε συνεχή βάση».