Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι

Ζήτησε να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς. Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν διακρίνει χάσμα μεταξύ της πρόθεσης του Ισραήλ να προστατεύσει αμάχους και των αποτελεσμάτων.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε χθες Πέμπτη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι, καθώς μαίνονται μάχες σε αστικό περιβάλλον, σε πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

«Ο πρόεδρος έδωσε έμφαση στην απόλυτη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι και να διαχωριστεί ο άμαχος πληθυσμός από τη Χαμάς, ιδίως μέσω διαδρόμων που θα επιτρέπουν σε πολίτες να μετακινούνται με κάθε ασφάλεια εκτός εμπόλεμων ζωνών», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Στην πρώτη του τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον κ. Νετανιάχου από την 26η Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ακόμη στο ότι πρέπει να επιτραπεί να διανεμηθεί «πολλή περισσότερη βοήθεια» στους αμάχους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τις αρχές.

Όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τις συνέπειες που έχει για τους αμάχους η ισραηλινή επιχείρηση με διακηρυγμένο στόχο την «εξάλειψη» της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακας, υπό πολιορκία για περίπου δύο μήνες, βομβαρδίζεται ακατάπαυστα, ενώ ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις σε αυτόν από την 27η Οκτωβρίου.

Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, που κυβερνά η Χαμάς από το 2007, λέει πως η ισραηλινή επίθεση έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη πως το Ισραήλ, οι δυνάμεις του οποίου δρουν πλέον στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, πρέπει να λάβει μέτρα ώστε ο αριθμός των θυμάτων και των εσωτερικά εκτοπισμένων να μην είναι τόσο υψηλός όσο στο βόρειο.

Χθες Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και την προστασία των αμάχων, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στην Ουάσινγκτον, είπε πως «Παραμένει επιτακτική ανάγκη να δώσει το Ισραήλ προτεραιότητα στην προστασία του άμαχου πληθυσμού. Αλλά παραμένει το χάσμα μεταξύ αυτού ακριβώς που είπα όταν βρέθηκα εκεί, της πρόθεσης (σ.σ. του Ισραήλ) να προστατεύσει αμάχους, και των πραγματικών αποτελεσμάτων που βλέπουμε στο πεδίο».

Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν αξίωσε η Χαμάς να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) πρόσβαση στους ομήρους του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Ο κ. Μπάιντεν είχε επίσης χθες Πέμπτη τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον μονάρχη Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, σύμφωνα με άλλο δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του, καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως καταβάλλονται προσπάθειες να εφαρμοστεί εκ νέου ανακωχή, που κατέρρευσε την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν ώστε να υπάρξει «διαρκής ειρήνη στη Μέση Ανατολή», στο πλαίσιο της οποίας θα «ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος», πάντα σύμφωνα με την αμερικανική προεδρία.

Τα ΗΑΕ ζητούν ψηφοφορία στο ΣΑ του ΟΗΕ επί σχεδίου απόφασης που απαιτεί εκεχειρία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί σήμερα το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ψηφοφορία επί σχεδίου απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί να κηρυχθεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, δύο μήνες και πλέον αφού ξέσπασε ο πόλεμος του στρατού του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ, που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ, που είθισται να προστατεύουν το Ισραήλ στο ΣΑ, έχουν εκφράσει τη θέση πως δεν απαιτείται καμιά περαιτέρω ενέργεια του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ στην τρέχουσα φάση της σύρραξης.

Η νέα προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ακολουθεί τη σπάνια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να προειδοποιήσει επίσημα το ΣΑ για την απειλή για τη «διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» που εγείρει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, με την ενεργοποίηση, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, του άρθρου 99 του καταστατικού Χάρτη. Η κίνησή του προκάλεσε εξαιρετικά πικρή ισραηλινή αντίδραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v