Υψηλόβαθμος ακροδεξιός υπουργός της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως η Γάζα δεν μπορεί να επιβιώσει ως ανεξάρτητη οντότητα και πως θα ήταν καλύτερα για τους Παλαιστίνιους εκεί να φύγουν για άλλες χώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, επικεφαλής ενός από τα θρησκευτικά εθνικιστικά κόμματα στον συνασπισμό του Νετανιάχου, δήλωσε πως υποστηρίζει την άποψη δύο μελών του ισραηλινού κοινοβουλίου που έγραψαν άρθρο γνώμης στη Wall Street Journal υποστηρίζοντας πως δυτικές χώρες θα πρέπει να δεχτούν οικογένειες από τη Γάζα που έχουν εκφράσει επιθυμία να μετεγκατασταθούν.
Τα σχόλια υπογραμμίζουν τους φόβους σε μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου ότι το Ισραήλ θέλει να διώξει τους Παλαιστίνιους από τη γη όπου θέλουν να οικοδομήσουν ένα μελλοντικό κράτος, σε μια επανάληψη της μαζικής απώλειας περιουσιών Παλαιστινίων όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.
«Καλωσορίζω την πρωτοβουλία εθελοντικής μετανάστευσης των Αράβων της Γάζας σε χώρες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Σμότριχ. «Είναι η σωστή ανθρωπιστική λύση για τους κατοίκους της Γάζας και για ολόκληρη την περιοχή, έπειτα από 75 χρόνια προσφύγων, φτώχειας και κινδύνου».
Είπε πως μια περιοχή τόσο μικρή όσο η Λωρίδα της Γάζας χωρίς φυσικούς πόρους δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μόνη της, και πρόσθεσε: «Το κράτος του Ισραήλ δεν θα μπορεί πλέον να δεχτεί την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης οντότητας στη Γάζα».
Ο Σμότριχ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, παραλιακού θύλακα υπό ισραηλινό αποκλεισμό που διοικείται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, όπου κατοικούν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους πρόσφυγες από προηγούμενους πολέμους.
Παλαιστίνιοι και ηγέτες αραβικών χωρών έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επιδιώκει μια νέα «Νάκμπα» (καταστροφή), όπως αποκλήθηκε ο εκτοπισμός εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που διέφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους μετά τον πόλεμο του 1948 και την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ.
Οι περισσότεροι κατέληξαν σε γειτονικές αραβικές χώρες. Άραβες ηγέτες έχουν πει πως οποιαδήποτε κίνηση σήμερα να εκτοπιστούν Παλαιστίνιοι θα ήταν απαράδεκτη.
Το Ισραήλ απέσυρε τον στρατό και τους εποίκους του από τη Γάζα το 2005, έπειτα από κατοχή 38 ετών, και ο Νετανιάχου έχει πει πως δεν σκοπεύει να διατηρήσει μόνιμη παρουσία ξανά, αλλά πως το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας για απροσδιόριστη περίοδο.
Ωστόσο δεν υπάρχει πολλή σαφήνεια για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις του Ισραήλ, ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ έχουν πει πως η Γάζα θα πρέπει να διοικηθεί από τους Παλαιστίνιους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ