Η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη πλήττει αλύπητα τις εταιρείες χαλυβουργίας, αναγκάζοντάς τις να αδρανοποιήσουν τους φούρνους και να απολύσουν εργαζομένους, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ο κλάδος, που θεωρείται βαρόμετρο για την ανάπτυξη, αντιμετωπίζει πτώση της ζήτησης καθώς η οικονομία της γηραιάς ηπείρου συρρικνώνεται. Ειδικά ο κατασκευαστικός και οικοδομικός κλάδος δοκιμάζονται περισσότερο υπό το βάρος της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτή η κατάσταση αφήνει τα χαλυβουργεία σε δύσκολη θέση. Οι τιμές αναφοράς έχουν υποχωρήσει ταχύτερα από το κόστος των πρώτων υλών, υπονομεύοντας την κερδοφορία, ενώ περίπου το 7% της ευρωπαϊκής και βρετανικής χωρητικότητας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley.
Οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες υποφέρουν για χρόνια από τα χαμηλά περιθώρια κέρδους και τον ανταγωνισμό από φθηνότερες ασιατικές εισαγωγές. Αλλά η τρέχουσα ύφεση γίνεται ασυνήθιστη, καθώς ακολούθησε γρήγορα την αμέσως προηγούμενη.
Πριν από έναν χρόνο, εταιρείες σε όλη την ήπειρο έθεσαν εκτός λειτουργίας τις υψικαμίνους τους, καθώς οι πελάτες τους εργάζονταν με αποθέματα που δημιουργήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουν ξανά από την αρχή.
Προ ημερών η σουηδική SSAB προειδοποίησε ότι η ζήτηση θα παραμείνει ασθενής για το υπόλοιπο έτος και ότι θα αναγκαστεί να προσαρμόσει την παραγωγή της και να απολύσει προσωπικό. Η γερμανική Kloeckner & Co δήλωσε ότι θα περικόψει το 10% του εργατικού δυναμικού της στην ευρωπαϊκή δραστηριότητα διανομής.
Οι επενδυτές θα αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για την υγεία του κλάδου την Πέμπτη, όταν η Arcelor Mittal - η κορυφαία εταιρεία της ηπείρου - θα ανακοινώσει τα κέρδη της. Η εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 40% στον δισεκατομμυριούχο Lakshmi Mittal, έχει μεγάλα εργοστάσια σε πέντε χώρες της Ευρώπης.
Οι αναλυτές βλέπουν τα κέρδη της Arcelor Mittal να συρρικνώνονται το τρίτο τρίμηνο και αναμένουν ότι θα φτάσουν σε μετα-πανδημικό χαμηλό στο τελευταίο τρίμηνο.