Yπέρ των πιο επεκτατικών κρατικών δαπανών τάχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα πετύχει υπό τον παρόντα κυβερνητικό συνασπισμό.
Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στην Κίνα ως «φιλική ανοιχτή αγορά», η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φθηνού φυσικού αερίου και διάφορες συγκρούσεις συνεπάγονται ότι κυβερνήσεις πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα για τις ένοπλες δυνάμεις τους, είπε ο Χάμπεκ σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.
Ταυτόχρονα, δήλωσε αφοσιωμένος στην πολιτική του κυβερνώντος συνασπισμού που έχει στόχο να διατηρήσει συνταγματικό όριο στον καθαρό νέο δανεισμό, ακόμα κι αν είναι θεμιτό να αναρωτηθεί κανείς εάν και κατά πόσο τέτοιοι δημοσιονομικοί κανόνες είναι συμβατοί με τη σημερινή παγκόσμια τάξη πραγμάτων, όπως είπε.
«Καταθέτω μία σκέψη. Νομίζω επιτρέπονται οι σκέψεις στην πολιτική».
Η επιθυμία του Χάμπεκ για κυβερνητική ανοιχτοχεριά τον φέρνει σε άμεση σύγκρουση με τον «σκληρό» υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών και φίλα προσκείμενο στις επιχειρήσεις, ο οποίος έχει επιμείνει στην αποκατάσταση του συνταγματικού «φρένου στο χρέος», μετά την άρση του που είχε σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.
Ο Λίντνερ έχει επίσης την υποστήριξη του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος μόλις πρόσφατα είπε στους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι καιρός να ασχοληθούν σοβαρά με τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών.
Την ίδια στιγμή, εντός Γερμανίας, η δημοσκοπική αποδοχή του κυβερνώντος τρικομματικού συνασπισμού υποχωρεί υπέρ των συντηρητικών και των ακροδεξιών δυνάμεων.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται υπό οικονομική πίεση ενόψει της εκ νέου επιβολής δημοσιονομικών κανόνων το 2024, κάτι που συνεπάγεται αυστηρότερο έλεγχο των δαπανών.
Ο Χάμπεκ είπε στο Bloomberg TV ότι η κυβερνώσα συμμαχία της Γερμανίας δεν θα αλλάξει το φρένο χρέους, κάτι που θα απαιτούσε πλειοψηφία δύο τρίτων στη βουλή.
«Δεν επέκρινα τον συνασπισμό μας», είπε. «Απλώς θέτω το ερώτημα αν όλοι οι κανόνες που έχουμε υιοθετήσει τα τελευταία 30 χρόνια ταιριάζουν στην παγκόσμια τάξη, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα».