LNG για 27 χρόνια αγοράζει η Γαλλία από το Κατάρ

Ψήφος εμπιστοσύνης στις μακροπρόθεσμες προμήθειες, με ετήσιες παραδόσεις 3,5 εκατ. τόνους και ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από τους κλιματικούς στόχους του 2050. Η συμφωνία Total Energies-Qatar Energy.

LNG για 27 χρόνια αγοράζει η Γαλλία από το Κατάρ

Η γαλλική Total Energies συμφώνησε να αγοράσει υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Κατάρ για 27 χρόνια, ενισχύοντας τη δέσμευση του Παρισιού για τα ορυκτά καύσιμα μετά το 2050.

Η Qatar Energy θα παραδίδει έως και 3,5 εκατομμύρια τόνους LNG στη Γαλλία ετησίως στο πλαίσιο δύο μακροπρόθεσμων συμφωνιών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ενεργειακός κολοσσός του Κατάρ. Η Γαλλία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές για να φτάσει στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, επομένως η καύση αερίου θα χρειαστεί να υποστηριχθεί από τεχνολογίες όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, για να μην παρεκκλίνει του στόχου, γράφει το Bloomberg.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες και μακρότερες συμφωνίες εφοδιασμού, που υποστηρίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από το LNG για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου. Η Γαλλία έκανε στροφή προς τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG πέρυσι, όταν αναβίωσε μια συμφωνία προμήθειας με Αμερικανό παραγωγό, την οποία είχε καταργήσει το 2020. Η συμφωνία με το Κατάρ δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν σταδιακά την αντίστασή τους στα μακροχρόνια συμβόλαια φυσικού αερίου, καθώς οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια εκτοπίζουν στην πολιτική ατζέντα τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

«Η συμφωνία δείχνει εμπιστοσύνη στον μακροπρόθεσμο ρόλο του φυσικού αερίου όσον αφορά τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής της Energy Aspects. «Με την απώλεια φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό και τις προβλέψεις πολύ μεγαλύτερης ζήτησης για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, υπάρχει η αίσθηση ότι θα χρειαστούν σταθερές ροές LNG προς την Ευρώπη».

Στις μεγαλύτερες συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα το Κατάρ συγκαταλέγεται αυτή με την Κίνα — συμφωνία 27 ετών μεταξύ της QatarEnergy και της China National Petroleum, που συνάφθηκε νωρίτερα φέτος. Το Κατάρ, ήδη κορυφαίος εξαγωγέας καυσίμων, χρειάζεται μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να υποστηρίξει την τεράστια επέκταση της παραγωγής LNG.

Εξάρτηση από το φυσικό αέριο

Η Γαλλία στοχεύει να υπερδιπλασιάσει τη χωρητικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035, φέρνοντας πρωτοφανείς ποσότητες ηλιακής και αιολικής ενέργειας ώστε να καταστεί ουδέτερη από άνθρακα έως το 2050. Ωστόσο, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πολύ αέριο για θέρμανση κατοικιών και κτιρίων, καθώς και για βιομηχανικές διεργασίες. Το φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 18% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας της Γαλλίας πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η χώρα ήταν επίσης ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στον κόσμο το 2022 — με συνολικές αγορές 26 εκατ. τόνων, πίσω μόνο από την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τον Alex Froley, αναλυτή της ICIS.

Η συμφωνία θα μπορούσε επίσης να αλλάξει το μείγμα γαλλικών προμηθειών LNG, είπε ο Froley. Πέρυσι, η χώρα πήρε μόνο το 6% των υπέρψυκτων καυσίμων από το Κατάρ, ενώ το 45% προερχόταν από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις νέες συμφωνίες, το LNG από το Κατάρ θα παραδοθεί με πλοίο στον τερματικό σταθμό Fos Cavaou στη νότια Γαλλία και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2026, δήλωσε η Qatar Energy.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v