Η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ενεργειακή μετάβαση θα καταστήσουν πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αξιολογήσει την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης και να δαιμορφώσει ανάλογα τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με έρευνα της κεντρικής τράπεζας.
Οι τρεις παραπάνω προκλήσεις αναμένεται να επηρέασουν τη δυνητική ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες, έγραψε ο Μάιλς Πάρκερ, οικονομολόγος της ΕΚΤ, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Η μέτρηση αυτή είναι καθοριστική για τη σύνταξη των τριμηνιαίων προβλέψεων στις οποίες βασίζονται οι αποφάσεις για τα επιτόκια.
Σύμφωνα με τον Πάρκερ, η κλιματική αλλαγή είναι πολύ χειρότερη για τη δυνητική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα από τον αντίκτυπο της μετάβασης στις μηδενικές εκπομπές ρύπων, εκτιμά ο Πάρκερ. «Ωστόσο, η μετάβαση μπορεί να μειώσει επίσης τη δυνητική ανάπτυξη, ειδικά βραχυπρόθεσμα» προσθέτει.
Ο «σημαντικός τοπικός αντίκτυπος» των κλιματικών μεταβολών σε συγκεκριμένες περιοχές και τομείς και η αβεβαιότητα όσον αφορά τις αντιδράσεις των εταιρειών και των ανθρώπων, καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την αξιολόγηση των επιπτώσεων, ειδικά από τη στιγμή που η νομισματική πολιτική καθορίζεται για το σύνολο των 20 κρατών μελών της ευρωζώνης, υπογραμμίζει σύμφωνα με το Bloomberg ο Πάρκερ.