Ξεκινά στην Αβάνα η σύνοδος G77+ Κίνα για μια «νέα διεθνή οικονομική τάξη»

Περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο, ανάμεσά τους ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. Εκπροσωπούνται γύρω στις 100 χώρες, μεταξύ των οποίων Ιράν, Κατάρ, Αγκόλα και Ινδία.

Ξεκινά στην Αβάνα η σύνοδος G77+ Κίνα για μια «νέα διεθνή οικονομική τάξη»

Η Ομάδα G77+ Κίνα --στην οποία συμμετέχουν περίπου 100 χώρες από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού-- πραγματοποιεί σήμερα στην Αβάνα της Κούβας σύνοδο κορυφής με στόχο να υποστηρίξει «μια νέα, διεθνή οικονομική τάξη».

Περίπου 30 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο, ανάμεσά τους ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο Αργεντίνος Αλμπέρτο Φερνάντες και ο Κολομβιανός Γκουστάβο Πέτρο.

Εκπροσωπούνται γύρω στις 100 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Κατάρ, η Αγκόλα και η Ινδία. Τη σύνοδο θα ανοίξει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μαζί με τον Κουβανό πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ.

Η Ομάδα, που σχηματίστηκε το 1964 από 77 χώρες, μετρά πλέον 134 κράτη, ενώ η Κίνα – την οποία θα εκπροσωπήσει ο Λι Σι μέλος της διαρκούς επιτροπής του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος—συμμετέχει ως εξωτερικός παρατηρητής.

Η σύνοδος έχει ως κεντρικό της θέμα «Τους τρέχοντες στόχους ανάπτυξης: τον ρόλο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας», ωστόσο η Κούβα, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας από τον Ιανουάριο, έχει επιμείνει στην ανάγκη να προωθηθεί μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη.

Ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες δήλωσε την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης «επικρίνει τα βασικά εμπόδια (που εγείρονται) στην πρόσβαση στην ανάπτυξη για τις χώρες του Νότου» και απευθύνει «έκκληση για την υιοθέτηση μιας νέας διεθνούς οικονομικής τάξης».

«Πολύ δύσκολες συνθήκες»

Τον Ιούλιο ο Γκουτέρες είχε υπογραμμίσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η «G77 είναι η φωνή του παγκόσμιου Νότου, της μεγαλύτερης ομάδας χωρών στην παγκόσμια σκηνή».

«Το γεγονός ότι έχουν πραγματοποιηθεί τόσες σύνοδοι κορυφής αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη πολυπολικότητα του κόσμου μας», είχε προσθέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο οποίος έχει συμμετάσχει τις τελευταίες εβδομάδες στη σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) στο Γιοχάνεσμπουργκ και στην G20,την ομάδα των μεγαλύτερων παγκόσμιων οικονομιών στο Νέο Δελχί.

Για την Κούβα η διοργάνωση αυτής της συνόδου αποτελεί ευκαιρία να προβάλει τις διπλωματικές της ικανότητες, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Αβάνα φιλοξενεί τη σύνοδο «καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η κουβανική οικονομία», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αργή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία covid, η ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί στην Αβάνα από το 1962, και οι εσωτερικές δομικές αδυναμίες έχουν βυθίσει τη χώρα σε σοβαρή κρίση.

Όμως «είναι δύσκολο να μην αναγνωρίσουμε ότι παρά τις τρέχουσες δυσκολίες, η Κούβα έχει αναγνωριστεί ως αξιόπιστος συνομιλητής», σχολιάζει ο Αρτούρο Λόπες- Λέβι, Κουβανός ερευνητής για τις διεθνείς σχέσεις και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Από την αρχή του έτους ο Ντίας- Κανέλ έχει εκπροσωπήσει τη G77+Κίνα σε πολλές διεθνείς συναντήσεις, όπως για παράδειγμα τον Ιούνιο στη σύνοδο του Παρισιού για ένα Νέο Παγκόσμιο Οικονομικό Σύμφωνο και τον Ιούλιο στη σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και της κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) στις Βρυξέλλες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v