Μάχη για τον προϋπολογισμό των €86 δισ. της ΕΕ

Τα αιτήματα των Βρυξελλών για πρόσθετη χρηματοδότηση διχάζουν τα κράτη-μέλη και απειλούν την υποστήριξη προς το Κίεβο. Ερχονται επώδυνες διαπραγματεύσεις.

Μάχη για τον προϋπολογισμό των €86 δισ. της ΕΕ

Οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθυστερούν τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Οι ανησυχίες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και το αυξανόμενο κόστος στις Βρυξέλλες απειλούν τη ροή οικονομικής στήριξης προς το Κίεβο.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα αιτήματα των Βρυξελλών για συνολική πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την άμβλυνση των πιέσεων στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διχάζουν τα κράτη-μέλη και οδηγούν σε εκκλήσεις για μειώσεις και μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα έγκρισης, σύμφωνα με πηγές.

Η συζήτηση είναι ένα βασικό τεστ για την αποφασιστικότητα της Δύσης σχετικά με την Ουκρανία, καθώς οι σκεπτικιστές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αρχίζουν να επισημαίνουν τα περιορισμένα κέρδη από την καλοκαιρινή αντεπίθεση του Κιέβου κατά της Ρωσίας.

Ο τελευταίος γύρος αμερικανικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει μια δύσκολη διαδρομή μέσω του Καπιτωλίου, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον πόλεμο και ευρύτερων διαφωνιών για τις κρατικές δαπάνες.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν το τελευταίο πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία που θα εκτείνεται σε τέσσερα χρόνια, εν μέρει για να προφυλάξουν το Κίεβο από την πολιτική αστάθεια. Οι υπουργοί της ΕΕ θα ξεκινήσουν εκ νέου τις διαβουλεύσεις σήμερα μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με την υποστήριξη της Ουκρανίας στην κορυφή της ατζέντας στις συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών.

Μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση περιπλέκονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συνέδεσε την οικονομική στήριξη για την Ουκρανία με συμπληρωματικές απαιτήσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων για την κάλυψη κόστους τόκων χρέους και αύξησης μισθών για τους αξιωματούχους της ΕΕ.

Πολλά κράτη-μέλη δήλωσαν ότι ενώ η πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία είναι λογική, τα άλλα στοιχεία του πακέτου είναι αποτέλεσμα ενός εσωτερικού ζητήματος διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ που δεν χρειάζεται πρόσθετα κονδύλια.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία ηγήθηκαν της αντίστασης, υποστηρίζοντας ότι η σύσφιξη των εθνικών δημοσιονομικών ζωνών, λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και των μισθολογικών απαιτήσεων, θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις Βρυξέλλες.

«Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη», είπε ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις οι ίδιες και τώρα οι Βρυξέλλες τούς ζητούν να συνεισφέρουν περισσότερο».

Η διαμάχη φέρνει στο προσκήνιο μια από τις πιο επώδυνες διαπραγματεύσεις της ΕΕ για το υπόλοιπο της χρονιάς. Τον Ιούνιο, η Επιτροπή όρισε συμπληρωματικές απαιτήσεις ύψους 66 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό 2021-2027, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε από τα κράτη-μέλη. Οι Βρυξέλλες έχουν προτείνει χωριστά 20 δισ. ευρώ για προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Τα 66 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν σχεδόν 19 δισ. ευρώ για την κάλυψη αναπάντεχα υψηλών τόκων για τον κοινό δανεισμό της ΕΕ, περίπου 2 δισ. ευρώ για αυξήσεις διοικητικού κόστους, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων μισθών για υπαλλήλους, 15 δισ. ευρώ για δαπάνες που σχετίζονται με την αύξηση της μετανάστευσης και τη χρηματοδότηση για εξωτερικές χώρες και 10 δισ. ευρώ για πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ταμείου καινοτομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v