Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Ρωσία χτυπά τώρα στόχους βαθιά στα μετόπισθεν της Ουκρανίας

Δεκάδες πυραυλικές επιθέσεις έγιναν από τη Μόσχα σε στόχους έως και 1.000 χλμ. μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Η στρατηγική και το debate του Βερολίνου.

Γιατί η Ρωσία χτυπά τώρα στόχους βαθιά στα μετόπισθεν της Ουκρανίας

Οι αυξανόμενες επιθέσεις της Ρωσίας σε στόχους βαθιά μέσα στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν ένα βασικό στόχο: να καταστρέψουν την ικανότητα του Κιέβου να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έλαβε από τους δυτικούς συμμάχους.

Η Μόσχα εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους αυτή την εβδομάδα προς τη δυτική Ουκρανία, στοχεύοντας αεροπορικές βάσεις, αεροδιάδρομους και μια εγκατάσταση εκπαίδευσης πιλότων που απέχουν έως και 1.000 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 28 πύραυλοι κρουζ εκτοξεύτηκαν μόνο την Τρίτη, 16 από τους οποίους αναχαιτίστηκαν, γράφουν οι Financial Τimes.

Τα πλήγματα θεωρούνται από το Κίεβο και τους συμμάχους του ως μέρος μιας προσπάθειας να καταστραφούν αεροδιάδρομοι της Ουκρανίας και ο στόλος των βομβαρδιστικών που χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow και γαλλικών Scalp, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Για να αποφύγει την καταστροφή η Ουκρανία αγωνίζεται τώρα για να κρύψει τα κρίσιμα όπλα και το εξειδικευμένο προσωπικό της, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι Ουκρανοί πιλότοι μετακινούνται συνεχώς σε δεκάδες αεροπορικές βάσεις και εμπορικά αεροδρόμια.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι προσπαθούν να καταστρέψουν την αεροπορία και τους πιλότους μας», δήλωσε ο συνταγματάρχης Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας. «Οι πιλότοι μας τους ενοχλούν... [και] προκαλούν πολλά προβλήματα."

Η μεγάλη εμβέλεια αυτών των δυτικών πυραύλων βοηθά την Ουκρανία να κάνει κάποιες μέτριες προόδους εναντίον των ρωσικών θέσεων. Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι δυνάμεις της απελευθέρωσαν το χωριό Urozhayne στη νότια περιοχή του Ντόνετσκ.

«Οι γαλλικοί Scalp και οι βρετανικοί Storm Shadows που μας παρασχέθηκαν έπαιξαν στην πραγματικότητα αποφασιστικό ρόλο», δήλωσε ο Valeriy Kondratiuk, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών και ξένων υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν είχε άλλο τρόπο να σταματήσει αυτά τα πλήγματα από το «να χτυπήσει τα αεροδρόμια όπου βρίσκονται τα αεροπλάνα από τα οποία εκτοξεύονται αυτοί οι πύραυλοι».

Οι ουκρανοί πιέζουν ώστε να τους παραχωρήσει η Γερμανία πυραύλους Taurus, που έχουν ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια.    Στο Βερολίνο, όπου η συζήτηση σχετικά με την προμήθεια τους θυμίζει τη ταραχώδη διαμάχη που προηγήθηκε της απόφασης να σταλούν τανκς Leopard, ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner υποστήριξε πρόσφατα την έκκληση του Κιέβου.

Το ίδιο έκανε και ο Norbert Röttgen, εξέχον μέλος της γερμανικής Bundestag με τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης (CDU).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v