Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία στο πλαίσιο πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια της χώρας, κίνηση που η Ουκρανία είπε ότι θα είχε «εξαιρετικό ψυχο-συναισθηματικό αντίκτυπο» στις κατοχικές ρωσικές δυνάμεις, μεταδίδει το Reuters.
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, μίλησε για την υπόθεση πριν από την αναμενόμενη ανακοίνωση του Πενταγώνου.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών», είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Γι’ αυτό αναβάλαμε την απόφαση για όσο χρονικό διάστημα μπορούσαμε».
«Αλλά υπάρχει επίσης τεράστιος κίνδυνος για τους πολίτες εάν ρωσικά στρατεύματα και τανκς περάσουν πάνω από τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους, επειδή η Ουκρανία δεν έχει αρκετό πυροβολικό», είπε.
«Δεν πρόκειται να πω ότι είναι εύκολο» είπε ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους. «Είναι δύσκολη απόφαση. Είναι μια απόφαση που αναβάλαμε. Είναι μια απόφαση που απαιτούσε σκληρή εξέταση της πιθανής βλάβης στους αμάχους. Και όταν τα εξετάσαμε όλα αυτά, υπήρξε μια ομόφωνη σύσταση από την ομάδα εθνικής ασφάλειας και ο πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε τελικά, σε συνεννόηση με συμμάχους και εταίρους και σε διαβούλευση με μέλη του Κογκρέσου, να προχωρήσει σε αυτή τη στρατηγική», τόνισε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνήθως απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή, ενώ όσες αποτυγχάνουν να εκραγούν αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.
«Η Ουκρανία έχει παράσχει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται να τις χρησιμοποιήσει με πολύ προσεκτικό τρόπο» για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τους αμάχους είπε ο Σάλιβαν.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στην απόφαση της Ουάσιγκτον, αλλά τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση σε μια ουκρανική αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι εναντίον της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ όταν ρωτήθηκε για την προγραμματισμένη ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Η Γερμανία δήλωσε επίσης ότι αντιτίθεται στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ. Η Γερμανία είναι ένα από τα 111 κράτη μέλη της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς. Οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη σύμβαση.
Η Ουκρανία ζήτησε πυρομαχικά διασποράς για να πλήξει ρωσικές θέσεις. Στο παρελθόν η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την αποστολή τους.
«Αναμφίβολα, η μεταφορά πρόσθετων όγκων οβίδων στην Ουκρανία αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίωξης των ρωσικών στρατευμάτων κατοχής», δήλωσε ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.
Νόμος του 2009 απαγορεύει τις εξαγωγές αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%.
Το πακέτο βοήθειας αναμένεται να περιλαμβάνει πυρομαχικά διασποράς που εκτοξεύονται από κανόνια Howitzer 155 χιλιοστών, δήλωσαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Αναμένεται επίσης να περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και οχήματα εδάφους, όπως μαχητικά Bradley και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Stryker, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
Το πακέτο θα είναι το 42ο που έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, συνολικού ύψους άνω των 40 δισ. δολ.