Η πτώση των τιμών της ενέργειας θα μειώσει τον δομικό πληθωρισμό* στη ζώνη του ευρώ ενώ η ταχεία αύξηση των μισθών δεν ασκεί αδικαιολόγητη πίεση στις τιμές, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν.
Οπως θυμίζει το Reuters, ο πληθωρισμός ήταν επίμονα υψηλός για σχεδόν δύο χρόνια και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιούσαν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός κινδύνευε να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Απωθώντας αυτές τις ανησυχίες, ο Λέιν υποστήριξε ότι ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε καθώς το υψηλό ενεργειακό κόστος έπρεπε να τιμολογηθεί στο κόστος όλων, από τα αγαθά έως τις υπηρεσίες, μια διαδικασία που αναπόφευκτα θα αντιστραφεί τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.
«Δεν νομίζω ότι είναι συμμετρικό... αλλά όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, ακολουθεί και ο δομικός πληθωρισμός, επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση από το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μικρότερη πίεση στο κόστος ζωής, επομένως και στις αυξήσεις των μισθών», είπε.
«Έτσι, πιστεύουμε ότι αυτή η θεαματική αντιστροφή των τιμών της ενέργειας θα τροφοδοτήσει τον χαμηλότερο δομικό, αλλά το χρονοδιάγραμμα για αυτό και η κλίμακα είναι αβέβαιη», πρόσθεσε.
*ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων