Βρυξέλλες: Διαδήλωση αγροτών της Αν. Ευρώπης για τα ουκρανικά σιτηρά

Μετά την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ ήρε τους δασμούς εισαγωγής στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για να στηρίξει τη χώρα. Αλλά τα φθηνά σιτηρά ανάγκασαν πολλούς αγρότες σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία να εγκαταλείψουν τις δικές τους αγορές.

Βρυξέλλες: Διαδήλωση αγροτών της Αν. Ευρώπης για τα ουκρανικά σιτηρά

Αγρότες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βγήκαν στους δρόμους στις Βρυξέλλες την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, οι οποίες λένε ότι επηρεάζουν τα προς το ζην. Οι διαδηλωτές θέλουν η ΕΕ να αναλάβει αποφασιστική μακροπρόθεσμη δράση για τη σύγκρουση, η οποία προκαλεί εντάσεις στην περιοχή.

Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν με τον Επίτροπο για τη Γεωργία, Janusz Wojciechowski, για να του ζητήσουν αναγκαστικά μέτρα.

Πέρυσι, μετά την έναρξη του πολέμου, η ΕΕ ήρε τους δασμούς εισαγωγής στα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα για να στηρίξει τη χώρα, αλλά τα φθηνά σιτηρά ανάγκασαν πολλούς αγρότες σε χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία να εγκαταλείψουν τις δικές τους αγορές.

«Χρειαζόμαστε κάποια μέτρα ώστε η διαμετακόμιση να είναι διαμετακόμιση και όχι το τέλος της μεταφοράς, επομένως χρειαζόμαστε τα δημητριακά για να πάνε σε φτωχότερες χώρες, στην Αφρική, επειδή έχουμε πολλά δημητριακά, για να πουλήσουμε τα δικά μας», εξήγησε ο Darie Bizu στο Euronews. Ρουμάνος αγρότης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με πέντε κράτη μέλη στα τέλη Απριλίου που τους επέτρεψε να σταματήσουν να πωλούν και να αποθηκεύουν ουκρανικά σιτηρά στα εδάφη τους, ενώ χορηγούσε οικονομική βοήθεια 100 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η συμφωνία λήγει στις 5 Ιουνίου.

Οι αγρότες ζητούν πλέον πρόσθετα κεφάλαια από την ΕΕ, καθώς και ισχυρότερα μέτρα, όπως μεγαλύτερο ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών. Οι παραγωγοί της Ανατολικής Ευρώπης λένε ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους ουκρανούς, καθώς δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα αυστηρά πρότυπα της ΕΕ για βιολογικά προϊόντα και φυτοφάρμακα.

Ο József Luzsi, Αντιπρόεδρος του Ουγγρικού Γεωργικού Επιμελητηρίου, πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιο. «Ένας Ουκρανός παραγωγός δεν παράγει υπό τις ίδιες συνθήκες με έναν παραγωγό της ΕΕ», υπενθύμισε. «Έχουμε οικολογικούς κανονισμούς που είναι υποχρεωτικοί στην ΕΕ και η χρήση χημικών προϊόντων που μπορεί να επιτρέπονται στην Ουκρανία έχει από καιρό απαγορευτεί στην ΕΕ», επέμεινε.

Οι αγρότες παρουσίασαν τα αιτήματα τους στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Κατόπιν αιτήματος του Euronews, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι πριν λάβουν νέα μέτρα αναμένουν από όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις προηγούμενες συμφωνίες και να αποσύρουν τις μονομερείς απαγορεύσεις εισαγωγών, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής η Ουγγαρία.

«Αυτή τη στιγμή εξακολουθούμε να περιμένουμε κάποια από τα μονομερή εθνικά μέτρα που εισήχθησαν να αποσυρθούν πριν λάβουμε τα επόμενα βήματα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίριαμ Γκαρθία Φερέρ.

Άλλες χώρες που υποβάλλουν αίτηση για οικονομική βοήθεια και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η ξηρασία έχουν προειδοποιήσει ότι η βοήθεια προς τους αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των δικών τους αναγκών.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, Euronews

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v