Οι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ αυξάνουν τις επενδύσεις στις διεθνείς μετοχές μετά την αύξηση των επιτοκίων και τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας, σύμφωνα με τους Financial Times.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των περισσότερων ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών μετά την οικονομική κρίση, αλλά η τάση άρχισε να αντιστρέφεται πέρυσι.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει πλέον ισχυρότερες αποδόσεις από τον S&P 500 της Wall Street για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, στη μεγαλύτερη περίοδο υπεραπόδοσης από το 2008. Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στα μέσα του περασμένου έτους, αλλά οι απώλειες ήταν πιο ήπιες από τις ΗΠΑ και οι αμερικανοί fund managers βλέπουν την ανάγκη διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων τους.
«Αν κοιτάξετε την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων που διαχειριζόμαστε, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στις αμερικανικές μετοχές», δήλωσε ο Rob Sharps, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου αμοιβαίων κεφαλαίων T Rowe Price, που διαχειρίζεται 1,3 τρισ. δολάρια. «Είναι αυτό για το οποίο είμαστε γνωστοί, αλλά είναι επίσης ένα μέρος της αγοράς που χάνει μερίδια».
Ο Sharps δήλωσε ότι η T Rowe εργάζεται για να ενισχύσει τις δυνατότητές της στα προϊόντα σταθερού εισοδήματος που βασίζονται σε παγκόσμιες μετοχές και ομόλογα. "Ενώ είμαστε πολύ γνωστοί για τις ικανότητές μας στις αμερικανικές μετοχές, θα μου άρεσε να αναπτυχθώ σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων", πρόσθεσε.
Το Ινστιτούτο Επενδύσεων BlackRock δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα υποαποδίδουν έναντι των μετοχών σε αναδυόμενες αγορές, Ευρώπη και Κίνα τις επόμενες δεκαετίες.
Εν τω μεταξύ, η PineBridge Investments, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 143 δισ. δολαρίων, δήλωσε στο τελευταίο της σημείωμα στρατηγικής ότι υιοθέτησε μια «πιο προσεκτική στάση έναντι των μετοχών στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα δεδομένου ότι εμφανίζονται υπερτιμημένες, σε συνδυασμό με την επερχόμενη πιστωτική σύσφιξη και την αποστροφή κινδύνου από τις τράπεζες», καθώς και της απόσυρσης της στήριξης της αγοράς ομολόγων από την Federal Reserve. Έχει πλέον πιο θετική στάση στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.
Οι επενδυτές έχουν αποσύρει 34 δισ. δολάρια από αμερικανικά μετοχικά funds μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων EPFR. Η Ευρώπη, αντίθετα, έχει δει εισροές 10 δισ. δολαρίων.