Ο ελεγκτής της Revolut προειδοποίησε ότι η εταιρεία μπορεί να έχει δηλώσει εσφαλμένα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της για το 2021.
Η εκρηκτική άνοδος της αγοράς κρυπτονομισμάτων βοήθησε τη Revolut να ανακοινώσει την Τετάρτη καθαρά κέρδη £26 εκατ. το 2021, έναντι ζημίας £223 εκατ. το προηγούμενο έτος.
Τα έσοδα σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα £636 εκατ.
Ωστόσο, ο ελεγκτής του ομίλου, η BDO, τόνισε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει πλήρως έσοδα £477 εκατ. -συμπεριλαμβανομένου του τμήματος συναλλάγματος και διαχείρισης πλούτου, το οποίο περιλαμβάνει και κρυπτονομίσματα.
H ελεγκτική εταιρεία ανέφερε στην έκθεσή της ότι τα έσοδα της εταιρείας «μπορεί να είναι ουσιωδώς ανακριβή».
Η Revolut έχει εξελιχθεί από μια υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων με χαμηλή χρέωση σε μια εταιρεία που προσφέρει τραπεζικούς λογαριασμούς σε όλη την Ευρώπη μέσω της λιθουανικής τραπεζικής άδειάς της.
Γύρος χρηματοδότησης το καλοκαίρι του 2021 αποτίμησε τον όμιλο στα 33 δισ. δολάρια. Περίπου το ένα τρίτο των εσόδων της το 2021 προήλθε από τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η BDO έχει ασκήσει πιέσεις στη fintech να βελτιώσει τους εσωτερικούς της ελέγχους, αφότου οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν ότι υπάρχει «απαράδεκτα υψηλός» κίνδυνος «ουσιώδους σφάλματος» στα αποτελέσματα του 2020.
Στα ευρήματα των βρετανικών ρυθμιστικών αρχών, που αποκαλύφθηκαν από τους Financial Times τον Σεπτέμβριο, περιλαμβανόταν και η παρατήρηση ότι ο έλεγχος της BDO το 2020 δεν ήταν επαρκής όσον αφορά τον εντοπισμό της προέλευσης των εσόδων.
Ο CFO της Revolut Μίκο Σαλοβάαρα δήλωσε στους FT την Τετάρτη ότι τα συστήματα IT της εταιρείας δεν συμβάδιζαν με τον ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι το 2021 είναι μια έκτακτη περίπτωση, όπου έπρεπε να κάνουμε αυτή την αναβάθμιση», υπογράμμισε. «Για το 2022, αναμένουμε έναν πολύ πιο κανονικό κύκλο ελέγχου», πρόσθεσε.
Η BDO ανέφερε στην έκθεσή της ότι επειδή δεν ήταν σε θέση να βασιστεί στα συστήματα IT και στους ελέγχους της Revolut καθ' όλη τη διάρκεια του 2021, είχε καταφύγει σε άλλες μεθόδους, όπως η επαλήθευση των ταμειακών υπολοίπων και του ρευστού στους λογαριασμούς των πελατών. Αναγκάστηκε να καταφύγει σε αυτή τη μέθοδο επειδή δεν παρήχθη κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό έγγραφο των συναλλαγών εκτός του συστήματος IT. Μια τέτοια προσέγγιση κανονικά θα απαιτούσε από έναν ελεγκτή να ελέγχει εκατομμύρια μεμονωμένες συναλλαγές και να επικοινωνεί με τους αντισυμβαλλομένους.
H ελεγκτική εταιρεία δεν προέβη σε προειδοποίηση σχετικά με την ικανότητα της Revolut να συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία.
Η Revolut δήλωσε από την πλευρά της ότι το πρόβλημα με τα συστήματα IT «επιδιορθώθηκε το 2021» και «δεν προέβλεψε ότι τα αποτελέσματα θα αντικατοπτρίζουν αυτό το πρόβλημα».
Οι πελάτες λιανικής του ομίλου εκτινάχθηκαν σχεδόν 50% στα 16,4 εκατομμύρια το 2021. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε περισσότερα από 27 εκατομμύρια το 2023. Τα έσοδα αυξήθηκαν περαιτέρω το 2022, ανακοίνωσε η Revolut, αγγίζοντας περισσότερα από £850 εκατ. Ο όμιλος δεν αποκάλυψε την κερδοφορία του πέρυσι.