Ιταλία: Βαριά πρόστιμα σε σκάφη διάσωσης μεταναστών

"Νέοι κανόνες" από την κυβέρνηση Μελόνι υψώνουν νέα τείχη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η απαγόρευση των πολλαπλών διασώσεων θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους θανάτους. Ο ΟΗΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Ιταλία: Βαριά πρόστιμα σε σκάφη διάσωσης μεταναστών

Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση της κυβέρνησης που περιορίζει τις ενέργειες πλοίων με μετανάστες. Ο νέος νόμος προβλέπει πρόστιμα έως 50.000 ευρώ για πλοιάρχους που δεν τηρούν τη διαδικασία, καθώς και κατάσχεση πλοίων σε περίπτωση επανειλημμένων παραβάσεων.

Σύμφωνα με τον κανονισμό, τα πλοία πρέπει να ζητούν «χωρίς καθυστέρηση» άδεια εισόδου σε λιμάνι μετά τη διάσωση μεταναστών από τη Μεσόγειο Θάλασσα, χωρίς να αναζητούν άλλα σκάφη με πρόσφυγες.

Μέχρι τώρα, πλοία που χρησιμοποιούνταν από μη κυβερνητικές οργανώσεις έπλεαν για αρκετές ημέρες στη θάλασσα, πραγματοποιώντας συχνά μια σειρά από επιχειρήσεις διάσωσης πριν κατευθυνθούν βόρεια προς την Ιταλία.

Ο Nicola Molteni, υφυπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι, αν η μετανάστευση δεν ελεγχθεί, δημιουργεί εκμετάλλευση, καταναγκαστική και παράνομη εργασία, Δημιουργεί επίσης θύλακες παρανομίας και εγκλημάτων, προκαλώντας ένα αίσθημα κοινωνικής ανασφάλειας.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι οι μετανάστες ξεκίνησαν ούτως ή άλλως, χωρίς να περιμένουν να φτάσουν τα πλοία διάσωσης. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις λένε ότι η απαγόρευση των πολλαπλών διασώσεων θα οδηγήσει σε ακόμη περισσότερους θανάτους και ο ΟΗΕ ζήτησε από την Ιταλία να αποσύρει το νομοσχέδιο αφού είχε ήδη εγκριθεί αυτόν τον μήνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις διαμαρτύρονται επίσης ότι η ιταλική κυβέρνηση τις αναγκάζει να μεταφέρουν μετανάστες σε απομακρυσμένα λιμάνια στα βόρεια της χερσονήσου, μακριά από εκεί όπου πραγματοποιούνται διασώσεις. Το κόστος για τις ΜΚΟ έχει αυξηθεί πολύ μετά την επιβολή των περιορισμών και τους τελευταίους μήνες μόνο λίγα πλοία έχουν βγει στη θάλασσα.

Ωστόσο, ο αριθμός των μεταναστών στην Ιταλία δεν έχει μειωθεί εφέτος, υπήρξαν 12.667 εγγραφές μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με 5.273 την ίδια περίοδο το 2022. Τουλάχιστον 157 μετανάστες έχουν χαθεί και πιθανότατα πέθαναν το 2023 ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών κατέγραφε, σύμφωνα με το Reuters, ότι πέρυσι από τους περίπου 105.000 μετανάστες, μόνο το 10% μεταφέρθηκε στην Ιταλία με πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Είναι απλώς ο λάθος τρόπος προσέγγισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Turk.

Τον περασμένο μήνα, η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πρέπει να εγκαταλειφθούν.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v