Γαλλία: Τυράκι τηλεργασίας για να κοπάσουν οι διαδηλώσεις

Επιχειρείται παράκαμψη του φλέγοντος ζητήματος της αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει βγάλει στους δρόμους Γάλλους και Γαλλίδες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βλέπει στις διαδηλώσεις περισσότερο το αίτημα της «εργασιακής ποιότητας και ευελιξίας». Είναι και οι ανάγκες της κλιματικής μετάβασης...

Γαλλία: Τυράκι τηλεργασίας για να κοπάσουν οι διαδηλώσεις

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είναι ανοιχτή σε περισσότερες παραχωρήσεις στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, δήλωσε ο εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προώθηση της εργασίας από το σπίτι θα μπορούσε να πέσει στον διάλογο ως αντιστάθμισμα για την υποχώρηση των συνδικάτων, που δεν υποστέλλουν τη σημαία των κινητοποιήσεών τους. Αντιθέτως. 

«Είμαστε σε διαβούλευση, ακούμε, εξάλλου η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε πολλές αλλαγές», είπε ο Βεράν σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Πέρα από τη συζήτηση για την ηλικία συνταξιοδότησης, «υπάρχει το ζήτημα της ποιότητας ζωής στον χώρο εργασίας. Είναι θεμελιώδες. Η μεταρρύθμισή μας είναι ευρύτερη και ίσως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό», είπε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν εντείνει τις προσπάθειές της για να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τη στιγμή που οι πολίτες βγαίνουν μαζικά στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62. Ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε σε περίπου 1 εκατομμύριο το Σάββατο, με νέες προγραμματισμένες διαδηλώσεις για τις 16 Φεβρουαρίου και τις 7 Μαρτίου.

Εστιάζοντας στο θέμα της τηλεργασίας, ο Βεράν πιθανώς επιδιώκει να μετατοπίσει τη συζήτηση σ' ένα λιγότερο διχαστικό θέμα, ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση συνεχίζεται στην Εθνοσυνέλευση, μεταδίδει το Bloomberg.

«Οι άνθρωποι θέλουν περισσότερη τηλεργασία μετά την εμπειρία της πανδημίας», είπε ο Βεράν. «Αυτό είναι εξαιρετικό, γιατί στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την κλιματική μετάβαση θα χρειαστούμε, με την πάροδο του χρόνου, 10 εκατομμύρια Γάλλους να εργάζονται από το σπίτι δύο φορές την εβδομάδα».

Οι πορείες του Σαββάτου ήταν ειρηνικές και συμμετείχαν πολλές οικογένειες, παραδέχτηκε ο Βεράν. Ωστόσο, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι που βγήκαν στους δρόμους σε μικρότερες πόλεις κατέδειξαν την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος της εργασιακής ευελιξίας.

«Μιλάω για την απόσταση από τον χώρο εργασίας, την οργάνωση της εργασίας από το σπίτι και μικρότερες εβδομάδες εργασίας, ακριβώς επειδή στις μικρότερες πόλεις οι άνθρωποι βρίσκονται πιο μακριά από τον τόπο εργασίας τους», είπε ο Βεράν. «Αυτό που έμαθα από τους διαδηλωτές χθες, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας, είναι η ανάγκη να δουλεύουμε διαφορετικά και καλύτερα», πρόσθεσε, ενθυμούμενος ίσως και ότι το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, που κλόνισε την πρώτη θητεία Μακρόν, ξεκίνησε ακριβώς από τις πιο μικρές επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας.

Η έκκληση του Βεράν για εργασία από το σπίτι μπορεί επίσης να έχει στόχο να αποσπάσει ευρύτερη υποστήριξη από τις Γαλλίδες, οι οποίες είναι από τους μεγαλύτερους επικριτές της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης Μακρόν. Πολλές γυναίκες είναι δυσαρεστημένες με την προοπτική να εργαστούν περισσότερο ή να συνταξιοδοτηθούν με χαμηλότερη σύνταξη.

Ως μέρος των κυβερνητικών παραχωρήσεων, ο Βεράν είπε ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα που θέτουν εμπόδια στις μεγάλες εταιρείες να απολύουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε υψηλές θέσεις ή σε μεγαλύτερη ηλικία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v